Η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Ενωμένων (ΟΗΕ) για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ, Sustainable Development Goals – SDGs) είναι μία κορυφαία συνάντηση που στοχεύει την επίτευξη εως το 2030 της παγκόσμιας πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία του πλανήτη. Τον Σεπτέμβριο του 2024, οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την πορεία υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), οι οποίοι είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 το 2015. Η σύνοδος είχε στόχο την επιτάχυνση των δράσεων για τη μείωση των ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Παρά τις προκλήσεις, υπήρξαν σημαντικές δεσμεύσεις από κράτη και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.
Η Σύνοδος στοχεύει να επικεντρώσει στην πρόοδο για την επίτευξη των ΣΒΑ σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2030 η οποία είναι βασική παράμετρος για την πολιτική βούληση της βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτικών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη.
Οι 17 Σκοποί Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που στοχεύει στην προώθηση μιας βιώσιμης, δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί οι σκοποί καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων και ενσωματώνουν την ανάγκη για κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική πρόοδο. Ανάμεσα στους βασικούς σκοπούς αυτής της προσέγγισης είναι η εξάλειψη της φτώχειας για όλους, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση της ακραίας φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, εξασφαλίζοντας ότι όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, θα έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες βασικές υπηρεσίες και ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή. Επίσης, η προστασία μέσω πράσινων πολιτικών ανάπτυξης στοχεύει στην ανάπτυξη πολιτικών που προάγουν την περιβαλλοντική αειφορία, ενσωματώνοντας την πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα στις οικονομικές και κοινωνικές δομές των κρατών. Η διάσωση του περιβάλλοντος περιλαμβάνει τη διατήρηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία των οικοσυστημάτων και τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, στοιχεία που είναι θεμελιώδους σημασίας για την εξασφάλιση ενός υγιούς πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Τέλος, δίνεται έμφαση στη στόχευση ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία για όλους, με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και συνθήκες ευημερίας, ώστε να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η μείωση των ανισοτήτων.
Παρά τις πολλές προκλήσεις και τις έντονες συγκρούσεις που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία, η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2024 κατόρθωσε να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των διεθνών φορέων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνεργασίας. Αυτή η συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που εμποδίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, προάγοντας τη διεθνή αλληλεγγύη και δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.