Υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με αντικείμενο τη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών στόχων στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).
Η εν λόγω συνεδρίαση εντάσσεται στον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς βασικός της στόχος είναι η διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας κατά την πορεία προς μια ενεργειακά ουδέτερη οικονομία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε το στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με έμφαση στην πρόοδο υλοποίησης του εγκεκριμένου Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 σε περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, όπως η Δυτική Μακεδονία, οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, καθώς και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναθεώρηση του Προγράμματος ΔΑΜ, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαρτίου, προβλέποντας τη δημιουργία διακριτής προτεραιότητας STEP, με στόχο την ενίσχυση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς που συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, όπως οι καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες, οι ψηφιακές λύσεις και οι βιοτεχνολογίες.
Οι τομείς αυτοί, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου, καθώς συμβάλλουν τόσο στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας όσο και στη θωράκιση των τοπικών οικονομιών απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής μετάβασης.
Η Κυβερνητική Επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα στην ανάγκη συνέχισης της παροχής κατάλληλων κινήτρων για τη στήριξη των περιοχών που εντάσσονται στο Πρόγραμμα ΔΑΜ, με γνώμονα τη δικαιοσύνη, την ισότητα ευκαιριών και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί μόνο έναν μηχανισμό απολιγνιτοποίησης, αλλά ένα ευρύτερο κοινωνικό και αναπτυξιακό εργαλείο για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών και τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο μέλλον.