Το ενεργειακό πρόβλημα δημιουργεί πονοκεφάλους στα οικονομικά επιτελεία χωρών σε όλη την Ευρώπη και ανησυχεί αφόρητα πλατειά λαϊκά στρώματα.
Ταυτοχρόνως τροφοδοτεί νέο κύμα αμφισβήτησης της ικανότητας της ΕΕ να διαχειριστεί συνθέτες κρίσεις και να συγκρουστεί με συμφέροντα.
Είμαστε πολύ κοντά ως χώρα για να γίνουμε πρωταθλητές Ευρώπης στην ενεργειακή ακρίβεια με μεγάλο τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνική συνοχής καθώς δεν έχουμε δυστυχώς τους μισθούς και το κράτος πρόνοιας μια Γερμανίας .
Στο μεταξύ οι διαφορές που τροφοδοτούν σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων εντοπίζονται στην φορολόγηση των υπερκερδών, στη πιθανότητα μείωσης των έμμεσων φόρων και τους τρόπους παρέμβασης στην αγορά.
Η ενεργειακή κρίση που προβληματίζει όλη την Ευρώπη, για την εκτόξευση στης ζήτησης και λόγω της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας, αναδεικνυει πράγματι τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα αυτό και επαναφέρει το θέμα της ανάγκης ταχείας προώθησης των ερευνών υδρογονανθράκων.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πιστεύει ότι μπορεί να γίνει η Ελλάδα «σπουδαίος ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο», αν αξιοποιήσει τον πλούσιο βυθό της.
Υπάρχει συναίνεση ώστε να διερευνηθεί αυτή η πιθανότητα;