Η ηλικία μας μπορεί να μετριέται σε χρόνια, αλλά η καρδιά μας φαίνεται να ακολουθεί το δικό της ημερολόγιο. Μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) ανατρέπει τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη γήρανση του σώματος, αποκαλύπτοντας πως η λειτουργική ηλικία της καρδιάς μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη χρονολογική.
Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία καρδιάς, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια νέα μέθοδο που αποκαλύπτει πόσο “παλιά” είναι πραγματικά η καρδιά ενός ανθρώπου — ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι εκείνος. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal Open, φωτίζοντας πώς παράγοντες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία επιταχύνουν τη φθορά της καρδιάς, ακόμη και σε ηλικίες όπου αυτό δεν είναι αναμενόμενο.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Pankaj Garg, καρδιολόγος και καθηγητής στο UEA, τονίζει: «Φανταστείτε να ανακαλύπτετε ότι η καρδιά σας είναι μια δεκαετία μεγαλύτερη από εσάς. Για πολλούς ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πραγματικότητα».
Η μέθοδος και τα ευρήματα
Η μελέτη βασίστηκε σε μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς 557 ατόμων από τρεις χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Σιγκαπούρη), περιλαμβάνοντας τόσο υγιή άτομα όσο και άτομα με προϋπάρχουσες καρδιομεταβολικές παθήσεις. Οι ερευνητές ανέλυσαν την απόδοση και το μέγεθος των καρδιακών θαλάμων, δημιουργώντας έναν υπολογιστικό δείκτη «καρδιακής ηλικίας», ο οποίος συγκρίθηκε με τη βιολογική ηλικία.
Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: στους υγιείς συμμετέχοντες, η λειτουργική ηλικία της καρδιάς ταυτιζόταν περίπου με την πραγματική ηλικία. Αντίθετα, σε άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, η καρδιά τους έμοιαζε να ανήκει σε σημαντικά μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Ένας πενηντάρης με υψηλή πίεση, για παράδειγμα, μπορεί να έχει μια καρδιά που λειτουργεί σαν εξηντάρης.
Γιατί έχει σημασία
Η αξιολόγηση της «πραγματικής ηλικίας» της καρδιάς μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη πρόληψη, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η ενημέρωση του ασθενή για το πόσο «γερασμένη» είναι η καρδιά του, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην αλλαγή τρόπου ζωής, την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής ή τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η εν λόγω αξιολόγηση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα, ενώ ενισχύει το κίνητρο για υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών – από τη σωστή διατροφή μέχρι τη συστηματική άσκηση.
Παρά το γεγονός ότι η μελέτη δεν εντόπισε συγκεκριμένα αίτια για τη γήρανση της καρδιάς, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η έκθεση σε ρύπους, έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές πιο στοχευμένες έρευνες. Η καρδιά, όπως αποδεικνύεται, έχει τη δική της ιστορία να πει – και ίσως ήρθε η ώρα να την ακούσουμε πιο προσεκτικά.