Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) επιβεβαιώνει ότι το 2024 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία Νοεμβρίου στους 14,10°C, 0,73°C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020. Ο Νοέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας παγκοσμίως, ενώ το έτος δεν ξεπεράσει το όριο των 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Στην Ευρώπη, η μέση θερμοκρασία ήταν 0,78°C πάνω από τον μέσο όρο, με έντονες διαφοροποιήσεις, ενώ εκτός Ευρώπης, υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Καναδά, Κίνα και Αυστραλία. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον Νοέμβριο (20,58°C), με έντονες θερμικές ανωμαλίες σε πολλές περιοχές.
Οι δυτικές πηγές και η κεντρική Ευρώπη ήταν κάτω από όρο, ενώ αυξημένη βρώση σημειώθηκε σε Βαλκάνια και Ελλάδα. Ξηρασία και υγρότερες από τον μέσο όρο συνθήκες παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με τυφώνες στο Ειρηνικό που προκαλούν καταστροφές.
Ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική και την Ανταρκτική κατέγραψε ιστορικά χαμηλές εκτάσεις, επισημαίνοντας τις κλιματικές αλλαγές. Συνολικά, η περίοδος Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2024 ήταν από τις θερμότερες που έχουν καταγραφεί, ενισχύοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση
Τετάρτη, 2 Απριλίου
:
- UNESCO: Η μείωση των παγετώνων θέτει σε κίνδυνο την τροφή και το νερό 2 δισ. Ανθρώπων
- Ο βαθύς ύπνος «φάρμακο» για τον εγκέφαλο – Πώς η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
- Θα ωθήσει τις εταιρείες το νέο πρότυπο net zero του SBTi;
- Ο Τραμπ διατάσσει γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν με την απαγόρευση ποικιλομορφίας
- Από την έρημο… στη γονιμότητα της γης
- Εθελοντισμός: Γέφυρα γνώσης για τα ακριτικά νησιά
- Ο Δήμος Τήνου προωθεί την «ανακύκλωση» με έξυπνο τρόπο
- «Ανάσα» οξυγόνου και δροσιάς οι «Πράσινες Στέγες» για τις πόλεις
- Αυξημένη η έκθεση στις επιβλαβείς τοξίνες λόγω κλιματικής αλλαγής
- Ο άνθρωπος «βλάπτει σοβαρά» την βιοποικιλότητα – Απώλειες σε θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά