Η κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μόνο την παραγωγή τροφίμων, αλλά φτάνει να επηρεάζει και τη γεύση αγαπημένων ποτών, όπως το τζιν. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στη Σκωτία, οι μεταβολές στις καιρικές συνθήκες –κυρίως η αυξημένη υγρασία και οι βροχοπτώσεις– αλλοιώνουν τις αρωματικές ενώσεις των κεδρόμηλων (καρποί αρκεύθου), του βασικού συστατικού του τζιν.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι σε βροχερά έτη, τα επίπεδα πτητικών ενώσεων στους καρπούς μειώνονται έως και 12%, γεγονός που επηρεάζει το γευστικό προφίλ του αποστάγματος. Παράγοντες όπως η ξηρανση μετά τη συγκομιδή, η ηλιοφάνεια, και το τερουάρ κάθε περιοχής καθορίζουν τις νότες ξύλου, ρητίνης ή εσπεριδοειδών του τελικού προϊόντος.
Για μια παγκόσμια βιομηχανία που βασίζεται στη σταθερότητα της ποιότητας και την ταυτότητα του προϊόντος, η επίδραση της κλιματικής μεταβλητότητας γίνεται όλο και πιο ορατή και απειλητική. Η περίπτωση του τζιν επιβεβαιώνει πως ακόμη και η γευστική μας καθημερινότητα επηρεάζεται από την ανάγκη για δράση υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και του σταθερού κλίματος.