H πρόεδρος της COP16 δημοσίευσε συστάσεις για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί συμβιβασμός σχετικά με τη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων διαπραγματεύσεων στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα.
Το έγγραφο «δομικά στοιχεία για συναίνεση», το οποίο προέκυψε από άτυπες διαβουλεύσεις της προέδρου της COP16 Susana Muhamad, ορίζει την ανάγκη για σαφήνεια όσον αφορά τις έννοιες και τους ορισμούς.
Τόνισε ότι ένας από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την πρόοδο στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του περασμένου έτους για την παγκόσμια χρηματοδότηση ήταν η έλλειψη κοινών ορισμών. Αυτό σήμαινε ότι πολλοί από τους όρους υπό έντονη συζήτηση, ιδίως οι όροι «χρηματοδοτικό μέσο» και «μηχανισμός», αποτελούσαν εντελώς διαφορετικές έννοιες για τα διάφορα μέρη.
Για πολλές από τις εμπλεκόμενες ανεπτυγμένες χώρες, ο όρος «χρηματοδοτικό μέσο» υπονοούσε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, για το οποίο δεν ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν. Ενώ ορισμένα διαπραγματευτικά μέρη επιδίωκαν τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, η ίδια σημείωσε ότι για πολλούς ο όρος αυτός αναφερόταν σε μια ευρύτερη διευκόλυνση που θα στήριζε τα υπάρχοντα ταμεία και αναπτυξιακά ιδρύματα.
H Muhamad πρότεινε έναν ορισμό του χρηματοδοτικού μέσου που θα χρησιμοποιηθεί στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις: Ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στα επιμέρους συστατικά στοιχεία της χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής. Μπορεί να περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νομικές συμφωνίες ή χρηματοδοτικά εργαλεία και πληρωμές.
Τα τρέχοντα μέσα για την επίτευξη των στόχων του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα, περιλαμβάνουν το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο, το Παγκόσμιο Ταμείο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα ή το Ταμείο του Κάλι – που συστάθηκε στην περσινή διάσκεψη. Πρότεινε ότι ένα από αυτά θα μπορούσε να επιλεγεί ως το «παγκόσμιο χρηματοδοτικό μέσο» στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Στο πλαίσιο των συστάσεων, η Muhamad δήλωσε ότι θα μπορούσε να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης για να καθοριστεί τι θα πρέπει να καλύψουν οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι την COP17, πρότεινε, θα πρέπει να αναληφθούν εργασίες αξιολόγησης με σκοπό τη δημιουργία ενός ειδικού μέσου μέχρι την COP18 ή την COP19.
Η Muhamad υπογράμμισε, ωστόσο, ότι παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις υπάρχει ήδη πολύ κοινό έδαφος, με το προηγούμενο σχέδιο κειμένου να έχει σημειώσει πρόοδο. Από τις ενδιάμεσες διαβουλεύσεις της, διαπίστωσε ιδιαίτερη συναίνεση ως προς την ανάγκη φιλόδοξης χρηματοδότησης και κινητοποίησης από όλες τις πηγές χρηματοδότησης.
Τι έγινε στην COP16
Μικρά και δειλά ήταν τα βήματα προόδου στη περσινή σύνοδο του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα – COP 16, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες που συμμετείχαν. Η σύνοδος στο Κάλι της Κολομβίας, δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα λεπτομερές σχέδιο με μετρήσιμους στόχους για το πώς θα παρακολουθούνται οι στόχοι της δεκαετίας για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Οι στόχοι είχαν συναποφασιστεί στην προηγούμενη σύσκεψη στο Μόντρεαλ πριν δύο χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Guardian, παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα παρακολουθείται επίσημα η πρόοδος ως προς την επίτευξή τους. Mεταξύ των στόχων είναι η αποκατάσταση του 30% των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και η διατήρηση μέσω αυξημένης προστασίας της βιοποικιλότητας τουλάχιστον του 30% της γης, των εσωτερικών υδάτων και των θαλασσών.