Σε ηλικία… 74 χρόνων έγινε ξανά μαμά ένα θαλασσοπούλι στο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής της ατόλης Μιντγουέι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με Αμερικανούς βιολόγους.
Η Γουίσντομ, ένα άλμπατρος Laysan, που θεωρείται το μεγαλύτερο σε ηλικία καταγεγραμμένο πτηνό στον κόσμο, κινηματογραφήθηκε από τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Αλιείας και Αγριας Ζωής των ΗΠΑ (USFWS) να προσέχει μαζί με τον σύντροφό της το αυγό.
Τα μέλη του είδους ζουν συνήθως μόνο 12-40 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες είχαν «ταγκάρει» τη Γουίσντομ το 1956, σε ηλικία περίπου πέντε ετών.
Το τελευταίο της παιδί εκκολάφθηκε το 2021. Πιστεύεται ότι έχει κάνει πάνω από 30 νεοσσούς κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, η Γουίσντομ εθεάθη φέτος με νέο σύντροφο, καθώς ο προηγούμενος σύντροφός της, Akeakamai, έχει να εμφανιστεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Το είδος γενικώς θεωρείται μονογαμικό, αλλά, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας της, η Γουίσντομ πιστεύεται πως έχει ήδη χάσει τουλάχιστον τρεις συντρόφους.
Οπως εξηγεί στο BBC ο Τζον Πλίσνερ, επιβλέπων βιολόγος άγριας ζωής στο καταφύγιο, το θαλασσοπούλι είναι ένα από τα 2-3 εκατ. άλμπατρος αυτού του είδους που μεταναστεύουν στο Μίντγουεϊ, το καταφύγιο με τη μεγαλύτερη αποικία άλμπατρος στον κόσμο, για να αναπαραχθούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βιολόγοι δεν γνωρίζουν κανένα άλλο πτηνό που να πλησιάζει την ηλικία της – με το μεγαλύτερο να είναι 45 ετών.
«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο», είπε. «Η Σοφία (όπως είναι ελληνιστί το όνομά της) φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Περιμένουμε κάθε χρόνο με κομμένη την ανάσα την επιστροφή της».
Οι γονείς άλμπατρος μοιράζονται τα καθήκοντα επώασης και, μόλις εκκολαφθεί ο νεοσσός, τα καθήκοντα σίτισης και ανατροφής.
Πηγή: BBC