Η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζει να καταγράφει έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και σχεδόν 20 ημέρες, κινητοποιώντας τις Αρχές και την επιστημονική κοινότητα για συνεχή παρακολούθηση και μελέτη του φαινομένου.
Ενώ οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς με «πρωτόγνωρη» ακολουθία, οι ηφαιστειολόγοι και γεωλόγοι συνδέουν τη δραστηριότητα με ηφαιστειακή διέγερση, τονίζοντας τη σημασία της για το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον.
Μορφολογικές αλλαγές και οικολογικές επιπτώσεις
Ο καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα σχετίζεται με ηφαιστειακές διεργασίες, καθώς καταγράφονται αλλαγές στο ανάγλυφο του βυθού, αύξηση των εκλυόμενων αερίων και διαφοροποίηση της θερμοκρασίας και θολερότητας των υδάτων.
«Οι συνεχείς σεισμοί, η αύξηση των αερίων και των θερμοκρασιών δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου είναι σε εξέλιξη», δηλώνει, υπογραμμίζοντας ότι πιθανώς δημιουργούνται δύο νέοι κρατήρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μεταβολές αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τη γεωλογική σταθερότητα της περιοχής αλλά και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Παρακολούθηση και διαχείριση των φυσικών φαινομένων
Η παρουσία του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να προσφέρει σαφέστερη εικόνα των γεωλογικών αλλαγών. Η συλλογή δεδομένων είναι κρίσιμη για τη διαχείριση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον και για την ανάπτυξη στρατηγικών προστασίας των οικοσυστημάτων και των παράκτιων κοινοτήτων.
Παρόλο που το φαινόμενο βρίσκεται υπό διαρκή επιστημονική παρακολούθηση, η ανάγκη για ενημέρωση, προσαρμογή και προληπτικά μέτρα παραμένει καίρια. Οι φυσικές διεργασίες του πλανήτη επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα, καθιστώντας απαραίτητη τη συνεχή έρευνα και την υπεύθυνη διαχείριση των πόρων μας.