Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη, με τις τιμές του όζοντος να «χτυπάνε κόκκινο» στην Καλαμαριά, η οποία καταλαμβάνει αρνητική πανελλαδική πρωτιά, ενώ πάνω από τα ευρωπαϊκά επιτρεπτά όρια βρέθηκε ο σταθμός μέτρησης στην Αγίας Σοφίας, τόσο στις τιμές διοξειδίου του Αζώτου, όσο και στα μικροσωματίδια.
«Στα κόκκινα» οι τιμές του αζώτου στο Κορδελιό, το Πανόραμα, κοντά στο όριο ήταν και η καταγραφή στον σταθμό της Νεοχωρούδας, ενώ το όριο ξεπέρασαν οι σταθμοί στην Καλαμαριά (138mg/m3) – που κατέγραψε και το πανελλαδικό ρεκόρ.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για τους κατοίκους της Ευρώπης με τη χώρα μας να καταγράφει αρνητικές επιδόσεις καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι τιμές ρύπων είναι υψηλότερες από τα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά όρια.
Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη έχει μειωθεί σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες, η συντριπτική πλειοψηφία του αστικού πληθυσμού της ΕΕ (94%) εξακολουθεί να εκτίθεται σε συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων που υπερβαίνουν το επίπεδο των κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι πιο αυστηρές από τα ευρωπαϊκά όρια.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2024 πολύ σημαντικές ήταν οι υπερβάσεις σε διοξείδιο του αζώτου (NO2) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια παραμένουν οι τιμές του όζοντος αλλά και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων.
Προβλήματα με την ατμοσφαιρική ρύπανση εντοπίζονται επίσης στον Αλίαρτο Βοιωτίας και την Πάτρα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και οφείλεται κυρίως στις εκπομπές καυσίμων από την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων (σ.σ. αυξάνονται οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου) αλλά και σε οικιακούς καυστήρες που παράγουν επικίνδυνα μικροσωματίδια (PM10), που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τη δημόσια υγεία.
Σχεδόν διπλάσια η τιμή του διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα
Ειδικότερα αν και το ετήσιο ευρωπαϊκό όριο για το διοξείδιο του αζώτου (NO2) είναι τα 40mg/m3 ο σταθμός μέτρησης στην Πατησίων κατέγραψε κατά μέσο όρο 70mg/m3 και ο σταθμός του Πειραιά 64mg/m3. Στη Θεσσαλονίκη το επιτρεπόμενο ευρωπαϊκό όριο επίσης ξεπεράστηκε όπως έδειξαν οι μετρήσεις στον σταθμό της Αγίας Σοφίας (43mg/m3 ).
Αν συγκρίνουμε τις τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το όριο 10mg/m3 που έχει θέσει ο ΠΟΥ γίνεται φανερό το μέγεθος του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.