Το 2024 αποτέλεσε το έτος ανάπτυξης για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, με τη χώρα να σημειώνει εντυπωσιακές επιδόσεις σε επίπεδο επιπέδου, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην αύξηση της ζήτησης. Ωστόσο, η διεύρυνση της προσφοράς των καταλυμάτων περιόρισε τα αποτελέσματα για τους οικοδεσπότες, διατηρώντας τις πληρωμές σταθερές αλλά πιέζοντας τα έσοδα.
Αύξηση ζήτησης και προσφοράς
Σύμφωνα με την Airdna, η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb αυξήθηκε κατά 20,1% το Φθινόπωρο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, ο αριθμός των καταλυμάτων σημειώνει αύξηση 10%, κάνοντας τα 205.000 τον Νοέμβριο, από 185.000 τον ίδιο μήνα του 2023. Η προσφορά κλινών κορυφώθηκε το καλοκαίρι, ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο, ενώ παρά τη φθίνουσα τάση τους επόμενους μήνες, ο αριθμός παρέμεινε. σε υψηλότερα επίπεδα σχέσης με το 2023.
Σταθερές πληρότητες, περιορισμένα έσοδα
Οι πληρότητες βελτιώθηκαν ελαφρώς, με τον Σεπτέμβριο να φτάνει το 45% έναντι 43% το 2023. Αντίστοιχα, οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος κινήθηκαν ανοδικά, αν και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της ζήτησης δεν μεταφράστηκε σε υψηλότερα έσοδα, λόγω της διεύρυνσης του ανταγωνισμού από τις νέες καταχωρήσεις, που περιόρισε τις ανατιμήσεις.
Καλύτερες επιδόσεις διεθνώς
Οι χώρες που πέτυχαν ήταν σημαντική αύξηση εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) εκείνες όπου η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά. Πρωταγωνιστές ήταν η Δανία (+25,6%), η Ισπανία (+21,1%), η Φινλανδία (+20,4%), η Ουγγαρία (+17%) και η Πορτογαλία (+15,2%), ενώ η Ελλάδα δεν συμπεριλήφθηκε στις κορυφαίες αγορές βάσει εσόδων.
Η ανάπτυξη του τομέα συνεχίζεται, όμως η αύξηση της προσφοράς αναδεικνύει την ανάγκη για στρατηγική διαφοροποίηση και εστίαση σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα διαμονής, προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη για τους οικοδεσπότες.