Η αυξανόμενη ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες, έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν. Όπως επισημαίνεται από κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως ο πληθωρισμός και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).
Καλοκαίρι 2022:
Οι τιμές τροφίμων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν έως και 0,9 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.
Η γερμανική οικονομία υπέστη μετρήσιμο πλήγμα στο ΑΕΠ, με αιτία τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την κατανάλωση.
Μακροοικονομικός κίνδυνος
Οι κλιματικοί παράγοντες ενδέχεται να υπονομεύσουν την ικανότητα κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν νομισματική σταθερότητα και να αξιολογήσουν επαρκώς τον πιστωτικό κίνδυνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πολιτική με κλιματικό αποτύπωμα
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και η εποπτεία των τραπεζών οφείλουν να ενσωματώσουν την περιβαλλοντική διάσταση. Η αποτίμηση κινδύνων που αγνοεί την κλιματική αστάθεια ακυρώνει τη βιώσιμη στρατηγική σχεδιασμού.
Η οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης συνδέεται όλο και περισσότερο με την πρόβλεψη και διαχείριση των κλιματικών κινδύνων. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο την πράσινη ενέργεια ή την ανακύκλωση — είναι ζήτημα μακροοικονομικής σταθερότητας και δημοσιονομικής επάρκειας.