Σύμφωνα με κινέζους ερευνητές, η έκθεση σε τεχνητό φως στο υπνοδμάτιο μπορεί να απειλάσει καρδιαγγειακούς κίνδυνο. Μια πρόχωρη που δημοσιεύτηκε στο Stroke προκυρίζει ότι η χρήση του ήμιφος φως διακοπή στον κυκλο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως 43%.
Η έκθεση σε τεχνητό φως διαταράσσει τον κινδυνιακό ρυθμό του σώματος, καθώς καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης. Το φαινόμενο προκλήτει σε αναστολή αυξημένες βιολογικούς δείκτες, όπως την αύξηση των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης στο αίμα του αίματος, παράγοντες που σχετίζουν την υγεία.
Οι κίνεζοι επισημαίνουν ότι η φωτορύπανση στα αστικά κέντρα, συμβούλευουν τη χρήση τους νυκτερινώντας που καταγράφουν σε 28.300 δειγημένους στην κινέζικη πόλη Ningbo
Καθένας από τους συμμετέχοντες παρακολουθήθηκε για έξι χρόνια – από το 2015 έως το 2021 – με τους επιστήμονες να καταγράφουν περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων αντίστοιχων νόσων μέσω των ιατρικών αρχείων των νοσοκομείων. Συνολικά, εντόπισαν 1.278 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 900 αφορούσαν σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Εκτιμώντας τη φωτορύπανση που αντιστοιχούσε σε κάθε ασθενή, για τις ανάγκες της ανάλυσης, χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες. Τα αποτελέσματα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το εισόδημα για να υποδηλώσουν τον κίνδυνο και την επιρροή της φωτορύπανσης.
«Η έκθεση σε έντονο τεχνητό φως τη νύχτα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, καταστέλλοντας την έκκριση μελατονίνης. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές σε βιολογικούς δείκτες, όπως σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα, παράγοντες δηλαδή καρδιειακού κινδύνου» τονίζει ο Δρ Wang.
Συνδυαστικά, η μελέτη εξέτασε επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από την ατμοσφαιρική ρύπανση . Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα PM10 – μια μικροσκοπική ένωση που απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων – είχαν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο να πάψουν από καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με όσους εκτέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα, όσοι εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων PM2.5 – μιας μικρότερης ουσίας που εκλύεται από τα αυτοκίνητα- διέτρεχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο και, τέλος, όσοι εκτέθηκαν σε οξείδιο του αζώτου, παρουσίασαν 31% υψηλότερο κίνδυνο.
«Παρά τις σημαντικές προόδους στη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου2, είναι σημαντικό να χαρακτηριστούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στις προσπάθειές μας να μειώσουμε την παγκόσμια επιρροή των καρδιαγγειακών παθήσεων» καταλήγει ο Δρ Wang.