Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών και των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τον Φεβρουάριο.
Ενισχύσεις για οικιακά τιμολόγια:
Μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh: Ενίσχυση 15 ευρώ/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Αυτή η κατηγορία αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις αφορούν καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μεσοσταθμική τιμή του “πράσινου τιμολογίου” για τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές στη Χαμηλή Τάση, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Φεβρουαρίου, ανέρχεται σε 140,6 ευρώ/MWh ή 14,06 λεπτά/kWh, διατηρώντας το επίπεδο των δύο προηγούμενων μηνών.
Παρά τις αυξήσεις στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, οι εγχώριες τιμές λιανικής παραμένουν σταθερές για τους καταναλωτές.
Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς συμβάλλει τόσο στην κοινωνική όσο και στην περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση της βιωσιμότητας.
Η στήριξη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), διασφαλίζει ότι η πρόσβαση στην ενέργεια παραμένει προσιτή, μειώνοντας τον ενεργειακό αποκλεισμό. Η σταθερότητα των λιανικών τιμών αποτρέπει απότομες οικονομικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.
Η στήριξη των “πράσινων τιμολογίων” από το κράτος ενισχύει τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και μειώνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Η προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας μέσω σταθερών τιμολογίων και επιδοτήσεων μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η σταθερότητα των τιμών και η κρατική επιδότηση βοηθούν στη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και στη μείωση της αβεβαιότητας στην αγορά ενέργειας. Παράλληλα, η στήριξη των “πράσινων τιμολογίων” ενθαρρύνει επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.
Η κρατική επιδότηση δεν αποτελεί μόνο ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης αλλά έναν μηχανισμό που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια και διατηρώντας μια ισορροπημένη οικονομία, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, όπως η καθαρή ενέργεια (SDG 7), η μείωση των ανισοτήτων (SDG 10) και η δράση για το κλίμα (SDG 13).