Μόλις ένα μικρό ποσοστό του πλαστικού που παράγεται παγκοσμίως προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Συγκεκριμένα, από τους 400 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που παρήχθησαν το 2022, λιγότεροι από 38 εκατομμύρια (περίπου 9,5%) κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.
Η μελέτη εξετάζει τη γενική πρόοδο στην παγκόσμια μετάβαση από την παραγωγή πλαστικού μέσω ορυκτών καυσίμων — όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο — σε πιο βιώσιμες πρακτικές. Παρ’ όλα αυτά, το 98% του νέου πλαστικού το 2022 προήλθε ακόμα από ορυκτές πηγές.
Η παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί εκθετικά από τα 2 εκατομμύρια τόνους του 1950, με προβλέψεις να δείχνουν ότι μέχρι το 2050 θα φτάσει τα 800 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Παράλληλα, μόνο το 27,9% των πλαστικών αποβλήτων ανακυκλώθηκε το 2022, ενώ το υπόλοιπο είτε κάηκε είτε κατέληξε σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Ενώ η Κίνα διατηρεί τη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού και καταναλωτή πλαστικού συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση, φτάνοντας τους 216 κιλά ανά άτομο ετησίως και παράγοντας πάνω από 40 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Στην Ευρώπη, 28 χώρες καταγράφουν επίσης υψηλή κατά κεφαλή χρήση (86,6 κιλά), με την Ιαπωνία να φτάνει τα 129 κιλά ανά κάτοικο.
Παγκοσμίως, σχεδόν το 40% των πλαστικών αποβλήτων (πάνω από 103 εκατομμύρια τόνοι) κατέληξαν σε χώρους ταφής, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία των συστημάτων διαχείρισης να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς παραγωγής.
Οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης προσκρούουν σε πολιτικά εμπόδια. Οι διαπραγματεύσεις για διεθνή συμφωνία που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2024 στη Νότια Κορέα δεν καρποφόρησαν, κυρίως λόγω της αντίστασης χωρών με ισχυρά συμφέροντα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη Γενεύη τον Αύγουστο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την παγκόσμια διαχείριση του πλαστικού.
Κυριακή, 4 Μαΐου
:
- Μελέτη-καμπανάκι για το πλαστικό: Κάτω από 10% ανακυκλωμένο παγκοσμίως
- Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
- Ημέρα της Γης: Τι κάνει η Ελλάδα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον – «Υπάρχει μόνο ένας πλανήτης»
- Το πρώτο Μαθητικό Συνέδριο στην Ξάνθη για έναν βιώσιμο κόσμο απέναντι στην κλιματική αλλαγή
- Πώς αντιδρούν οι κάμπιες όταν απειλείται το «σπίτι» τους
- Infographic: Οι 10 περιοχές της Ελλάδας που θα βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050
- Ζάκυνθος: Περιβαλλοντική δράση με 1.100 μαθητές για τις Προστατευόμενες Περιοχές
- Το «WeSeaYou» γίνεται τα «μάτια» μας για την προστασία των ελληνικών θαλασσών
- Η ανησυχητική τάση στα μεγάλα θηλαστικά που επισήμαναν επιστήμονες
- Ένα επιτραπέζιο για το περιβάλλον: Διάκριση για τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου