“Ορόσημο” στη μάχη για το σπάσιμο των γυάλινων οροφών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, χαρακτήρισε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή μετά από πολύμηνη επεξεργασία και διαβούλευση και ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο, την ευρωπαϊκή Οδηγία για την υποχρεωτική συμμετοχή ποσοστού 33% γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών.
Η κα Παπακώστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ρυθμίσεις δεν θα φέρουν μόνο πολλές, ικανές, ταλαντούχες γυναίκες στην κορυφή της εταιρικής διοίκησης, αλλά ο αντίκτυπος τους, θα ευαισθητοποιήσει και θα κινητοποιήσει ολόκληρη την αγορά, “μετατρέποντας την ισότητα σε αυτό που είναι πραγματικά: Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις μας”.
Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής, το κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές προβλέψεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις ρυθμίσεις που αφορούν:
Υποχρεωτικό ποσοστό τουλάχιστον 33% από το 25% που ισχύει σήμερα, για το υποεκπροσωπούμενο φύλο στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43 εκατομμύρια. Στο ποσοστό αυτό, του 33% περιλαμβάνεται, κατά τρόπο δεσμευτικό, και ένα τουλάχιστον εκτελεστικό μέλος από το υποεκπροσωπούμενο φύλο.
Επέκταση των συγκεκριμένων προβλέψεων και σε μη εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες και δημόσιες επιχειρήσεις, που διαθέτουν τα ίδια ως άνω οικονομικά κριτήρια, εφόσον το προβλέπουν στο καταστατικό τους, υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια που θέτει η Οδηγία, οι διατάξεις της οποίας δεν προβλέπουν την επέκταση της ρύθμισης πέραν των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών.
Θέσπιση της υποχρέωσης των ανωτέρω μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, να υποβάλλουν ετήσια έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων του σχεδίου νόμου αναφορικά με την εκπροσώπηση του υποεκπροσωπούμενου φύλου.
Επένδυση στη συνέργεια, προχωρώντας στην επιβράβευση όσων επιχειρήσεων επενδύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη, χορηγώντας τους το σήμα ισότητας.
Iδρυση του Ταμείου Ισότητας των Φύλων, στο οποίο, θα εισέρχονται ποσά από τις χρηματικές κυρώσεις και από κάθε είδους δωρεές και χορηγίες, κληρονομιές και κληροδοσίες υπέρ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της έμφυλης ισότητας.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αντικατοπτρίζοντας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, τη σπουδαιότητα του νομοθετήματος και σηματοδοτώντας την διακομματική κοινοβουλευτική υποστήριξη για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην ηγεσία των επιχειρήσεων.