Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομικής της πορείας, με τη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει φέρει υψηλά πρωτογενή πλεονεκτήματα και μείωση του χρέους ως προς την ΑΕΠ. Ωστόσο, οι προκλήσεις που παραμένουν, όπως το υψηλότερο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, η χαμηλή αποταμίευση και οι επενδύσεις που δεν αυξάνονται με τους επιθυμητούς ρυθμούς, συνδέονται άμεσα με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη. Η υιοθέτηση στρατηγικών που στηρίζουν την οικονομική μεγέθυνση, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, είναι επιτακτική.
Μακροοικονομικές Ανισορροπίες και SDGs
Η διατήρηση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι συστηματικά χαμηλές αποταμιεύσεις επιβαρύνουν την οικονομία, καθιστώντας τη χώρα ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με τον Στόχο 17 των Στοχών Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) , που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της οικονομικής ανθεκτικότητας. Για να επιτευχθεί αυτή η ανθεκτικότητα, απαιτούνται επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα ενισχύσουν την εξαγωγική απόδοση και θα μειώσουν την εξάρτηση από την εξωτερική χρηματοδότηση.
Ποιοτικές Επενδύσεις: Το Κλειδί για Βιωσιμότητα
Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ιδιαίτερα στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη δυναμική για την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό συνδέεται με τον Στόχο 8 , που αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την αξιοπρεπή εργασία. Παράλληλα, η ενσωμάτωση τεχνογνωσίας ξένων επενδύσεων μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία, υποστηρίζοντας τον Στόχο 9 , που αφορά τις βιώσιμες υποδομές και τη βιομηχανική ανάπτυξη.
Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αγορά Εργασίας
Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, ιδιαίτερα μέσω της συμμετοχής περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, αποτελεί βασικό βήμα για τη μείωση των ανισοτήτων ( Στόχος 10 ). Η επένδυση στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα σε τομείς, μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη είναι κοινωνικά δίκαιη.
Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή
Οι αλλαγές στις επενδύσεις, από την έμφαση στις κατασκευές προς τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, προωθούν μια πιο βιώσιμη οικονομία, μειώνοντας τη σπατάλη πόρων. Αυτή η μετάβαση είναι κεντρική για τον Στόχο 12 , που αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή.
Η πορεία της Ελλάδας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτούμενων δράσεων σε πολλαπλά επίπεδα: από την αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων υψηλής αξίας, μέχρι τη μείωση των ανισοτήτων και την προστασία των φυσικών πόρων. Η μακροοικονομική ισορροπία δεν είναι μόνο οικονομικός στόχος, αλλά και ένα απαραίτητο θεμέλιο για τη δημιουργία μιας ανθεκτικής, δίκαιης και περιβαλλοντικής βιώσιμης οικονομίας.
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου
:
- Στο δρόμο για την σωστή διαχείριση της άρδευσης
- Η κλιματική κρίση «σπρώχνει» τα ψάρια προς τους πόλους – Πού οφείλεται η μετακίνησή τους
- Οικονομική Εξυγίανση και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Ελληνική Πρόκληση
- Επιτυχημένη Ενημέρωση για τους Καφέ Κάδους Ανακύκλωσης Τροφών: Βήμα προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου με CAR T-κύτταρα: Ο ρόλος του β-υδροξυβουτυρικού οξέος (BHB)
- Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο σε πορεία προς τα θερμότερα νερά
- Επαναστατικό σφουγγάρι για την απομάκρυνση μικροπλαστικών από τις νερά
- Έκθεση Meteo: Αυξημένος κατά 42% ο αριθμός πυρκαγιών φέτος – Κάηκαν πάνω από 419.000 στρέμματα
- Βιώσιμες Πόλεις και Σύγχρονοι Δήμοι: Προτάσεις για το Μέλλον της Αστικής Πραγματικότητας
- Το κουδούνι μίας νέας πανδημίας χτυπάει και δεν είμαστε έτοιμοι