Ο υάκινθος του νερού, ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη παγκοσμίως, απειλεί τις λίμνες του κόσμου. Το υδρόβιο φυτό από τη Νότια Αμερική εξαπλώνεται ραγδαία, πνίγοντας ψάρια, εμποδίζοντας την αλιεία και καταστρέφοντας οικοσυστήματα. Στη λίμνη Ναϊβάσα της Κένυας, ψαράδες αποκλείονται και αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια, ενώ η πυκνή κάλυψη του φυτού εμποδίζει το ηλιακό φως και μειώνει το οξυγόνο στο νερό.
Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, με τον υάκινθο να χαρακτηρίζεται ως ξενικό χωροκατακτητικό είδος. Η εξάπλωσή του φράζει υδροηλεκτρικά και αρδευτικά συστήματα, ενώ κοστίζει δισεκατομμύρια. Στην Αφρική, η κλιματική αλλαγή εντείνει το πρόβλημα, ενώ πρωτοβουλίες όπως αυτή της HyaPak Ecotech Limited στην Κένυα προτείνουν λύσεις: συλλογή του φυτού για παραγωγή βιοκαυσίμων και βιοπλαστικών.
Η δράση της HyaPak προσφέρει στους ψαράδες εναλλακτικό εισόδημα, αλλά ο ιδρυτής της, Ζόζεφ Νγκουθίρου, τονίζει την ανάγκη επείγουσας δράσης για την κλιματική κρίση. «Η δική μας γενιά πρέπει να βρει λύσεις», υπογραμμίζει.