Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στις κοινωνικές ανάγκες, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος συνδέεται άμεσα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς περιλαμβάνει κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση. Αρχικά η επιδότηση βοηθά την πλειοψηφία των νοικοκυριών να διαχειριστούν καλύτερα τα έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά για τα νοικοκυριά που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η αυξημένη ενίσχυση ενισχύει την ενεργειακή ισότητα, περιορίζοντας το ενεργειακό χάσμα μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Αυτή η παρέμβαση προάγει τη βιώσιμη κοινωνική συνοχή, εξασφαλίζοντας ότι βασικές ανάγκες, όπως η πρόσβαση σε ενέργεια, είναι εφικτές για όλους.
Επίσης χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενισχύει την οικονομική σταθερότητα για τους καταναλωτές, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς ενέργειας. Οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τις πιέσεις στα οικογενειακά εισοδήματα, ενισχύοντας την οικονομική ανθεκτικότητα των πολιτών.
Τέλος η αναφορά στις «πράσινες τιμές» (μεσοσταθμική τιμή πράσινου τιμολογίου) υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενισχύει την υιοθέτηση βιώσιμων ενεργειακών πρακτικών, μειώνοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Η συγκεκριμένη πολιτική δράση εξυπηρετεί αυτά τα τρία κριτήρια, ενώ παράλληλα αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι κυβερνητικές παρεμβάσεις μπορούν να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), ιδιαίτερα σε θέματα ενέργειας (Στόχος 7), μείωσης των ανισοτήτων (Στόχος 10) και δράσης για το κλίμα (Στόχος 13).