Με επίκεντρο τις προκλήσεις και τις προοπτικές της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS), κορυφαία στελέχη της αγοράς συναντήθηκαν για να συζητήσουν το μέλλον της απανθρακοποίησης στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Μπόζος, Greece CCUS Manager του Ομίλου Ηρακλής και μέλος της Holcim, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και επηρεάζει τόσο τις ζωές όσο και την εργασία. Όπως σημείωσε, ο Όμιλος επενδύει 600 εκατ. ευρώ σε ένα «πράσινο» έργο παραγωγής σκυροδέματος, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τη δημιουργία ενός καινοτόμου κόμβου τεχνολογιών. Ο ίδιος υπογράμμισε ως βασικές προκλήσεις την ανάγκη ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου έως το τέλος του έτους και τη ρύθμιση της αγοράς πράσινων προϊόντων, ώστε να προωθηθεί η κατασκευή βιώσιμων κτιρίων. Αναφέρθηκε, επίσης, σε τρία μεγάλα έργα δέσμευσης άνθρακα στην Ελλάδα που έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, επεσήμανε ότι απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή ανάπτυξη του κλάδου. Όπως δήλωσε, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει λύσεις για τη μείωση του κόστους, με τη δημιουργία υποδομών, όπως αγωγοί μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα προς τον σταθμό της Ρεβυθούσας.
Ο Ηλίας Μπεκίρος, Γενικός Διευθυντής της Σωληνουργεία Κορίνθου και μέλος της Cenergy Holdings, σημείωσε τη σημασία της εγχώριας τεχνογνωσίας και τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα.
Ο Νικόλας Ρήγας, Επικεφαλής Αποθήκευσης Άνθρακα της Energean/EnEarth, επισήμανε τη σημασία της εκτεταμένης υποδομής αγωγών και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις παραγωγής τσιμέντου στην Ευρώπη. Ο Πρίνος, όπως είπε, αποτελεί το μόνο αξιόλογο κοίτασμα για αποθήκευση άνθρακα, με την Energean να εξετάζει και νέες επενδύσεις στον τομέα της απανθρακοποίησης.
Ο Jon Clark, Εταίρος της EMEIA Energy Strategy & Transactions της EY, τόνισε ότι το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας. Όπως επεσήμανε, το ίδιο το διοξείδιο του άνθρακα θα είναι φθηνότερο από το συνολικό κόστος δέσμευσης και μεταφοράς του.
Ο Ευθύμιος Ταρτάρας, Head of Geoscience & Management Consultant της HEREMA, ανέδειξε την ανάγκη καθορισμού του ρυθμιστικού πλαισίου και κατάλληλου χρονισμού στην ανάπτυξη της αλυσίδας δέσμευσης άνθρακα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζεται στον Πρίνο, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω διεθνείς συνεργασίες, με την Αίγυπτο να αποτελεί πιθανό εταίρο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη έγκριση από τη DG PRIMA για το έργο στον Πρίνο.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Παπακανέλλου, Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Strategy & Execution για κλάδους εκτός του Χρηματοοικονομικού Τομέα.