Μια ομάδα Γάλλων επενδυτικών ομάδων δημοσίευσε ένα σχέδιο πλαισίου για να τους βοηθήσει να εντοπίζουν και να αξιολογούν δραστηριότητες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Η ομάδα δήλωσε ότι το σχέδιο πλαισίου «θα πρέπει να επιτρέψει τον καθορισμό των βάσεων ενός κοινωνικού πλαισίου … εντός τριών έως πέντε ετών» και βασίζεται σε προηγούμενες προτάσεις μιας ομάδας ανεξάρτητων συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η μελέτη εκπονήθηκε από το γαλλικό Forum pour l’investissement responsable (γαλλικό SIF), την ένωση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων France Invest και την ένωση κοινωνικών επιπτώσεων Financer, Accompagner, Impacter, Rassembler (FAIR), οι οποίες αποτελούν την Παγκόσμια Ομάδα Καθοδήγησης (GSG) France for Impact Finance.
Όπως αναφέρει, οι προτάσεις προέκυψαν από τις συζητήσεις σε μια ομάδα εργασίας 50 επενδυτών με αντίκτυπο.
Το σχέδιο δανείζεται στοιχεία από την ταξινόμηση βιωσιμότητας της ΕΕ, η οποία επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικές πτυχές, αλλά περιλαμβάνει μια επισκόπηση των διαφόρων δεικτών και μεθοδολογικών πλαισίων για θέματα όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία της δημοκρατίας, ο «μισθός διαβίωσης» και η φορολογική δικαιοσύνη.
Εντοπίζει τομείς που παράγουν βασικά αγαθά και υπηρεσίες «ιδιαίτερα στη γραμμή του πυρός» που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το πλαίσιο, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η κινητικότητα, τα τρόφιμα και η στέγαση.
Ο όμιλος αναφέρει ότι το πλαίσιο είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική προοπτική» της οδηγίας της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) και έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τον πλούτο των πληροφοριών σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα που πρέπει να αναφέρουν οι εταιρείες βάσει του κανονισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμμετείχε άμεσα στην ομάδα εργασίας «αλλά εξέφρασε ενδιαφέρον να διαβάσει τα συμπεράσματα και το έγγραφο θα κοινοποιηθεί σε αυτήν», δήλωσε ο Grégoire Cousté, εκτελεστικός διευθυντής της γαλλικής SIF. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα της ομάδας περιλαμβάνουν τη διερεύνηση της συμβολής «άλλων ενδιαφερόμενων φορέων από διάφορες χώρες και θα προτείνουμε μια δήλωση για τον κοινωνικό αντίκτυπο στους επενδυτές».
Ωστόσο, ο καθορισμός λεπτομερών κριτηρίων και κατώτατων ορίων για το τι συνιστά θετική συμβολή στις κοινωνικές πτυχές είναι πιθανόν να είναι πιο δύσκολος από ό,τι ήταν για τις περιβαλλοντικές πτυχές, δεδομένου του εύρους των κοινωνικών επιπτώσεων και του τρόπου με τον οποίο αυτές διαφέρουν περιφερειακά.
Η πλατφόρμα της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία συστάθηκε ως ανεξάρτητος φορέας για να συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε έκθεση τον Φεβρουάριο του 2022, στην οποία συνιστάται η δημιουργία μιας κοινωνικής ταξινόμησης και παρουσιάζονται προσωρινά «σκίτσα» κοινωνικών μετρήσεων.