Οι Διαχειριστές του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου, με αφετηρία την Ελλάδα, προχωρούν με επιστολή προς την Κομισιόν που αναλύει τα έργα αναβάθμισης για την πλήρη λειτουργία του διαδρόμου και την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία (δυτικός κλάδος) και την Ουκρανία (ανατολικός κλάδος).
Ο Κάθετος Διάδρομος συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και, μέσω δύο κλάδων, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Στο έργο αυτό συμμετέχουν οι Διαχειριστές Ενέργειας από επτά χώρες, καθώς και οι φορείς G20.
Η επιστολή θα περιλαμβάνει σενάρια για τη μεταφορική ικανότητα της διαδρομής αυτής, που να φτάσει τα 20-25 δις. κυβικά μέτρα ετησίως. Στόχος είναι η ανάλυση των αναγκαίων υποδομών και του κόστους τους, αλλά και της αξιοποίησης υφιστάμενων ή υπό κατασκευή υποδομών για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου.
Ο Κάθε ασφαλής Διάδρομος στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς εφοδιασμού. Το έργο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και μελετάται ως προς το κόστος-όφελος, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος σε περίπτωση γεωπολιτικών αναταραχών. Οι ανησυχίες για τις τιμές φυσικού αερίου και τη συνέχιση των ρωσικών εξαγωγών ενισχύουν την ανάγκη για την υλοποίηση αυτού του έργου.
Παράλληλα, οι απαιτούμενες υποδομές έχουν μπει στις ράγες και στη Βουλγαρία από την Bulgartransgaz, υλοποιούμενες με κρατικά κονδύλια. Επίσης, επενδύσεις «τρέχουν» και στην Ουκρανία, που κινούνται σε μικρότερα επίπεδα, της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στην «οδό» Αθήνα – Κίεβο έχει στρατηγική σημασία για την Ευρώπη, καθώς θα δώσει πρόσβαση στις τεράστιες ουκρανικές αποθήκες αερίου. Μία εξέλιξη που άλλαξε τα δεδομένα για όλο το ενεργειακό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εξαγωγικές δυνατότητες του ελληνικού συστήματος θα τριπλασιαστούν ήδη από το τέλος του 2025, φτάνοντας στα 8,5 δις. κυβικά μέτρα. Σε πρώτη φάση, τα 5 δις. κυβικά μέτρα θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά από το FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, ενώ από το 2027 θα μπορούσε να συνδράμει και το τέρμιναλ της ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.ενώ από το 2027 θα μπορούσε να συνδράμει και το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.ενώ από το 2027 θα μπορούσε να συνδράμει και το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.