Οι αεροπορικές εταιρείες απηύθυναν προειδοποίηση ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050 ξεφεύγουν από την πορεία τους, καθώς ο επικεφαλής του κύριου εμπορικού τους φορέα κατηγόρησε τις εταιρείες πετρελαίου και τον υπόλοιπο τομέα των αερομεταφορών ότι καθυστερούν.
Οι αεροπορικές εταιρείες συμφώνησαν το 2021 να στοχεύσουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050, βασιζόμενες κυρίως στη σταδιακή μετάβαση σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF). Αλλά έχουν εμφανιστεί ρωγμές καθώς οι αεροπορικές εταιρείες συγκρούονται με αεροδρόμια, κατασκευαστές, οργανισμούς ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και ενεργειακές εταιρείες.
Ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι τα αφεντικά των αεροπορικών εταιρειών ανησυχούν όλο και περισσότερο για το μη ισορροπημένο βάρος του στόχου.
«Δεν βλέπουμε τους άλλους να παίζουν το ρόλο τους. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται πίσω από εκεί που θα έπρεπε και κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε. «Είναι όλοι δεσμευμένοι, αρκεί να πληρώσουμε εμείς τον λογαριασμό. Και αυτό είναι απλά απαράδεκτο».
Το πρώην αφεντικό της British Airways διπλασίασε τα πρόσφατα σχόλια, που μετέδωσε το Aviation Week, στα οποία προέβλεψε αυξανόμενη πίεση για την επανεκτίμηση του στόχου.
Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τόνο από μια συγκέντρωση της ΙΑΤΑ μόλις πριν από 10 μήνες, όταν ο Walsh περιέγραψε τον στόχο ως «υπαρξιακό και όχι προαιρετικό» και χαιρέτισε μια «θεμελιώδη συναίνεση» στις αερομεταφορές. «Θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη δέσμευση για καθαρό μηδενισμό το 2050, επειδή απλώς δεν λαμβάνουμε την υποστήριξη που απαιτούν οι αεροπορικές εταιρείες», δήλωσε.
«Αυτό που βλέπω τώρα είναι όλο και μεγαλύτερη ανησυχία που εκφράζεται από τους διευθύνοντες συμβούλους των αεροπορικών εταιρειών ότι αναμένονται περισσότερα από τη βιομηχανία, τα οποία θα κοστίσουν ακόμη περισσότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τα μάτια μας».
Δευτέρα, 7 Ιουλίου
:
- Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης: Στο επίκεντρο η Σάμος και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου
- Explainer: Τι είναι τα πιστωτικά μόρια άνθρακα τα οποία προτείνει η Κομισιόν;
- 2,8 δισ. ευρώ για πράσινες μεταφορές – 94 έργα ενισχύει η Ε.Ε.
- Η Ευρώπη βιώνει ένα καυτό καλοκαίρι από κάθε άποψη: Ρεκόρ θερμοκρασιών και πυρκαγιές
- Κλιματική κρίση και οικονομία: Ο καύσωνας ως καταλύτης για πληθωρισμό και ύφεση
- Η μόδα απέναντι στην πρόκληση της βιώσιμης μετάβασης
- Το μικροβίωμα της πρώτης εβδομάδας ζωής «θωρακίζει» την υγεία – Νέα ευρήματα με προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
- Amazon: Τα ρομπότ πλησιάζουν σε αριθμό τους εργαζομένους – Ανάμεσα στην καινοτομία και την κοινωνική πρόκληση
- Ανοίξανε οι αιτήσεις για τα πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου – 450 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές με στόχο την ανθεκτικότητα της παραγωγής
- Νέα μέθοδο ανάκτησης χρυσού από πεταμένα κινητά και λάπτοπ παρουσίασαν επιστήμονες