Η κλιματική κρίση αναδεικνύει έναν λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου ανησυχητικό κίνδυνο: την ταχεία εξάπλωση μυκητιασικών παθογόνων σε νέες περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στους Financial Times, ο μύκητας Aspergillus fumigatus – γνωστός για την πρόκληση σοβαρών πνευμονικών λοιμώξεων – επεκτείνεται γεωγραφικά εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η ασπεργίλλωση, που προκαλείται από τα σπόρια του συγκεκριμένου μύκητα, απειλεί κυρίως ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα (όπως άσθμα ή κυστική ίνωση) ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να εκθέσει εκατομμύρια νέους πληθυσμούς σε κίνδυνο.
Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές: έως το 2100, η κατανομή του A. fumigatus ενδέχεται να επεκταθεί σε 77% περισσότερες περιοχές, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών που προκαλεί η χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει έως και εννέα εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη.
Η καθηγήτρια Elaine Bignell, συνδιευθύντρια στο Κέντρο Ιατρικής Μυκητολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, σημείωσε ότι η ικανότητα του μύκητα να αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν στο ανθρώπινο σώμα, τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο παθογόνο.
Παράλληλα, ο Aspergillus flavus, ένα άλλο είδος που προσβάλλει καλλιέργειες τροφίμων, προβλέπεται να εξαπλωθεί σε περιοχές όπως η Βόρεια Κίνα, η Ρωσία, η Σκανδιναβία και η Αλάσκα, ενώ αντίστροφα, περιοχές της Αφρικής και της Βραζιλίας ενδέχεται να γίνουν μη βιώσιμες για την παρουσία του, με πιθανές επιπτώσεις στη γεωργία και τα οικοσυστήματα.
Ο καθηγητής Darius Armstrong-James από το Imperial College του Λονδίνου τόνισε τη διπλή απειλή που συνιστούν αυτοί οι μικροοργανισμοί: τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε μια αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση ότι η υγειονομική προστασία και η περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο το κλίμα, αλλά επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τα οικοσυστήματα, τους παθογόνους παράγοντες και τη βιοποικιλότητα.
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου
:
- Ιερά Σύνοδος και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Παρέμβαση του Μητροπολίτη Κιλκισίου
- Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε εισέλθει επίσημα στην «Σεληνιακή Ανθρωπόκαινο»
- Wall Street: Οι πράσινες χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα για τέταρτη χρονιά
- Green Impact Exchange: Νέο «πράσινο» χρηματιστήριο λανσάρει προϊόντα για τη βιώσιμη οικονομία
- Carbon Equity: Νέο ταμείο 50 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις σε τεχνολογίες κλιματικής μετάβασης
- Πώς η Βιομηχανική Τεχνητή Νοημοσύνη συμβάλλει στην απανθρακοποίηση των ενεργοβόρων κλάδων
- H AIIB ανοίγει το 2026 με πράσινο ομόλογο 1 δισ. δολαρίων για βιώσιμες υποδομές
- Προς κοινή «γλώσσα» βιωσιμότητας: Παγκόσμια προσπάθεια ενοποίησης δεικτών στον αγροδιατροφικό τομέα
- Ανάσα για τη Στερεά Ελλάδα: Εγκρίθηκαν έργα 160,8 εκατ. ευρώ για ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων σε Λαμία–Χαλκίδα–Δελφούς
- Τίθεται σε ισχύ ο νόμος «Δίκαιη Εργασία για Όλους»: Οι πρώτες παρεμβάσεις για εργαζομένους και επιχειρήσεις

