Στον αέναο αγώνα ενάντια στα παραπανίσια κιλά, το ερώτημα παραμένει: είναι πιο αποτελεσματικός ο καθημερινός περιορισμός θερμίδων ή η διαλειμματική νηστεία; Μια νέα μελέτη, διάρκειας ενός έτους, δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση – και ελπίδα – σε όσους δυσκολεύονται με την καταμέτρηση θερμίδων σε καθημερινή βάση, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει πώς πιο ισορροπημένες διατροφικές στρατηγικές μπορούν να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Αν η καθημερινή σας δίαιτα φαίνεται εξαντλητική, οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine προτείνουν μια εναλλακτική: την προσέγγιση 4:3, έναν τύπο διαλειμματικής νηστείας που περιορίζει την πρόσληψη τροφής μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η στρατηγική οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την κλασική μέθοδο του καθημερινού θερμιδικού περιορισμού.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 165 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, για να συγκρίνει δύο διατροφικές στρατηγικές. Η μία ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας 4:3 (τέσσερις ημέρες κανονικής διατροφής, τρεις ημέρες περιορισμένης πρόσληψης), ενώ η άλλη ομάδα μείωσε τις θερμίδες καθημερινά. Μαζί με τις δίαιτες, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε συμβουλευτική σχετικά με την άσκηση και την καθοδήγηση συμπεριφοράς – συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής των τροφίμων, της εξατομικευμένης αξιολόγησης και της συνδρομής στο γυμναστήριο.
Μετά από έναν χρόνο, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν το πρόγραμμα νηστείας είχαν κατά μέσο όρο απώλεια 7,6% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με 5% στην ομάδα καθημερινού περιορισμού θερμίδων. Επιπλέον, παρουσίασαν ελαφρώς ευνοϊκότερες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.
Η υιοθέτηση τέτοιων πιο ευέλικτων και υγιεινών διατροφικών πρακτικών, πέρα από τα οφέλη για την ατομική υγεία, μπορεί να συμβάλλει και στη βιώσιμη ανάπτυξη: μείωση της υπερκατανάλωσης τροφίμων, περιορισμό των περιβαλλοντικών αποτυπωμάτων της διατροφής και ενίσχυση μιας κουλτούρας ευζωίας και υπευθυνότητας. Έτσι, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στο σώμα μας, αλλά και στον πλανήτη.