Η Eurostat στα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου 2025, παρουσιάζει την αύξηση των τιμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ εντοπίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις συνιστώσες του πληθωρισμού και στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή αύξηση τον Ιανουάριο του 2025, φτάνοντας το 3,1% από 2,9% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτή η αύξηση καταγράφεται στο πλαίσιο των γενικών τάσεων της Ευρωζώνης, παραμένει όμως υψηλότερη από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, η οποία καταγράφει πληθωρισμό 2,5%. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν επίσης μικρή αύξηση 0,1% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2025 ανήλθε στο 2,5%, καταγράφοντας μια ελαφρά αύξηση από το 2,4% του Δεκεμβρίου του 2024. Όπως επισημαίνεται από την Eurostat, οι υπηρεσίες παρουσίασαν τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού στην περιοχή, φτάνοντας το 3,9%, αν και μειώθηκαν ελαφρώς σε σύγκριση με το 4,0% του Δεκεμβρίου. Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός καταγράφηκαν με πληθωρισμό 2,3%, ενώ η ενέργεια παρουσίασε μια σημαντική αύξηση στο 1,8%, συγκριτικά με το 0,1% του Δεκεμβρίου. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρέμειναν σταθερά με πληθωρισμό 0,5%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωζώνης παρουσίασαν διαφοροποιήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού του Ιανουάριο. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού περιλαμβάνουν την Κροατία (5%), το Βέλγιο (4,4%), τη Σλοβακία (4,1%) και την Αυστρία (3,5%). Από την άλλη, οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού ήταν η Ιρλανδία (1,5%), η Φινλανδία (1,6%), η Ιταλία και το Λουξεμβούργο (1,7% και οι δύο) και η Γαλλία (1, 8%).
Σαφώς η άνοδος των τιμών και ο πληθωρισμός επηρεάζει άμεσα το επίπεδο ζωής των πολιτών και συνδέεται άμεσα με την βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία επιδιώκει τον μηδενισμό της φτώχειας αλλά και την διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης