Οι επενδυτές βλέπουν αυτή την εβδομάδα τους εμπορικούς πολέμους να προκαλούν πλήγμα στην ενεργειακή μετάβαση στις ΗΠΑ – ωστόσο υπάρχει ακόμα ελπίδα για ευκαιρίες στην Κίνα, καθώς επιδιώκει τις φιλοδοξίες της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αποσύνδεση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου «εδραιώνει τις προκλήσεις για τις αμερικανικές εταιρείες να εισάγουν εξαρτήματα-κλειδιά για τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την απεξάρτηση από τον άνθρακα», σύμφωνα με τους αναλυτές του παγκόσμιου βραχίονα διαχείρισης πλούτου της UBS Group AG.
«Τελικά, οι δασμοί είναι πιθανό να ωθήσουν το κόστος της καθαρής τεχνολογίας σε υψηλότερα επίπεδα, σε μια εποχή που η καθαρή τεχνολογία κοστίζει ήδη σημαντικά περισσότερο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες», έγραψαν οι αναλυτές της UBS Wealth, συμπεριλαμβανομένων των Amantia Muhedini και Tiffany Agard, σε σημείωμα προς τους πελάτες τους με ημερομηνία 4 Απριλίου.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες καθαρής ενέργειας αρχικά άντεξαν το σοκ από την ανακοίνωση των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου. Αλλά η UBS σημειώνει ότι αυτό πιθανώς οφειλόταν στην παρουσία στους δείκτες αυτούς των αμερικανικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν για λίγο ως καταφύγιο από τους επενδυτές. Η συναλλαγή αυτή έχει έκτοτε ξετυλιχθεί και οι μετοχές καθαρής ενέργειας έχουν παρασυρθεί προς τα κάτω μαζί με την ευρύτερη αγορά.
Υπάρχει κάποιο ασφαλές λιμάνι σε αυτή την αγορά; Η αιολική γεννήτρια China Longyuan Power Group Corp. και οι διαχειριστές υδροηλεκτρικών φραγμάτων China Yangtze Power Co. και Huaneng Lancang River Hydropower Inc. ήταν τρεις από τις μόλις 20 επιχειρήσεις του CSI 300, των οποίων οι μετοχές σημείωσαν άνοδο από την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα έως το μεσημέρι της Τρίτης. Ο δείκτης στο σύνολό του σημείωσε πτώση κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν το πλεονέκτημα των εισροών χαμηλού κόστους, χωρίς δασμούς, όπως η ηλιοφάνεια, ο άνεμος και το νερό, και οι κινεζικοί προγραμματιστές βασίζονται κυρίως σε εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού για την κατασκευή ηλιακών, αιολικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. «Προτιμούμε την υδροηλεκτρική ενέργεια της Κίνας έναντι άλλων φορέων εκμετάλλευσης ενέργειας, δεδομένου του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, της υποστήριξης της αποτίμησης και των αξιοπρεπών θεμελιωδών μεγεθών», ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies Alan Lau και Johnson Wan σε ερευνητικό σημείωμα την Τρίτη.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης να αγοραστεί και να πωληθεί περισσότερος εξοπλισμός καθαρής ενέργειας εντός της Ασίας. «Η πώληση από την Ασία πίσω στην Ασία θα είναι ένα μεγάλο θέμα», δήλωσε ο Khan Yow, διευθύνων σύμβουλος της Seraya Partners με έδρα τη Σιγκαπούρη, μιας εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύει σε ασιατικές υποδομές. «Θα είναι κάπως θωρακισμένη από τα μέτρα tit-for-tat».
Ο Yow δήλωσε ότι οι επενδυτές βλέπουν την Ασία ως ένα καλό μακροπρόθεσμο στοίχημα για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας. «Μία από τις ισχυρότερες αντισταθμίσεις είναι να διπλασιάσουμε την εστίασή μας στην Ασία ως περιοχή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή μετάβαση και τις ψηφιακές υποδομές», δήλωσε. Εν τω μεταξύ, το χάος στην αγορά μπορεί να εμπνεύσει περισσότερους επενδυτές να ιδιωτικοποιήσουν εταιρείες καθαρής ενέργειας. «Είναι λογικό να υπάρξει μια άνοδος στις συμφωνίες εξαγοράς ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς οι αποτιμήσεις της δημόσιας αγοράς δέχονται πιέσεις», δήλωσε η Armina Rosenberg, συνιδρύτρια της Minotaur Capital, ενός hedge fund με έδρα το Σίδνεϊ.
Η Rosenberg σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες καλές ευκαιρίες σε εταιρείες που επικεντρώνονται σε λογισμικό διαχείρισης ενέργειας, βελτιστοποίηση δικτύου ή έξυπνα ενεργειακά συστήματα «που έχουν σταθερή υποκείμενη τεχνολογία αλλά αντιμετωπίζουν αστάθεια στην αγορά»