Οι βασικές αντιδράσεις των ζώων και των εντόμων όταν απειλούνται είναι να διαφύγουν, να παγώσουν ή να απαντήσουν. Οι κάμπιες όμως κάνουν κάτι άλλο: Δονούνται.
Οι νεοεκκολαπτόμενες κάμπιες που ζουν και θρέφονται στην άκρη της φυλλωσιάς της σημύδας έχουν μέγεθος ενός κόκκου πιπεριού. Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, όμως, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δίνουν «μάχη» για το μικρό τους «σπίτι».
Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Biology, αν κάποια άλλη κάμπια προσπαθήσει να εισβάλει στην περιοχή τους, αυτές οι μικροσκοπικές προνύμφες εντόμων αρχίζουν να κουνάνε μανιωδώς το κεφάλι και το σώμα τους και να να ξύνουν την πίσω πλευρά τους πάνω στο φύλλο.
Σύμφωνα με το scientificamerican, πρόκειται για μια σειρά από σύνθετες συμπεριφορές έντονων δονήσεων που σηματοδοτούν ότι η άκρη του φύλλου στο οποίο κατοικούν είναι δική τους και κανείς άλλος δεν είναι ευπρόσδεκτος.
Αυτή η έρευνα «δείχνει πόσο πολύπλοκος είναι ο αισθητηριακός κόσμος ακόμη και ενός μικροσκοπικού οργανισμού, τον οποίο οι άνθρωποι απλώς δεν γνωρίζουν» σχολιάζει η επικεφαλής της νέας μελέτης, Τζέιν Ε. Γιακ.
Για τις παρατηρήσεις τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βίντεο και ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καταγράψει τις δονήσεις ενός φύλλου χωρίς να το αγγίξει- για να εισχωρήσουν στον δονούμενο κόσμο των κάμπιων.
«Για τόσο μικρές κάμπιες, οι δονήσεις τους είναι σαν βρυχηθμοί λιονταριών», λέει εν είδει υπερβολής η Γιακ. «Πρέπει να χαμηλώσεις την ένταση και να βγάλεις τα ακουστικά από τα αυτιά σου γιατί είναι τόσο δυνατός ο ήχος που παράγεται από τις δονήσεις αυτές».
Γιατί κατοικούν στην άκρη των φύλλων;
Οι κάμπιες πιθανότατα «φρουρούν» κατ’ αυτό τον τρόπο την άκρη του φύλλου επειδή αποτελεί μια εύκολη διέξοδο διαφυγής. Αν οι δονήσεις δεν διώξουν τον «εισβολές» τότε η κάμπια ρίχνει μια μεταξωτή κλωστή και φεύγει.
Αυτές οι έντονες δονήσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι μπλόφα. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η Γιακ «είναι πολύ πιθανό να μιμούνται μια αράχνη για να αποτρέψουν κάποιον από το να καταλάβει την πολύτιμη άκρη του φύλλου τους».