Μπροστά σε έν
α νέο τοπίο βρίσκονται οι καταναλωτές καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σούπερ μάρκετ. Στόχος είναι η εξέταση των παραπλανητικών πρακτικών, η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές και η δημιουργία ενός εμπορικού περιβάλλοντος, βασισμένο στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τι αλλάζει στα ράφια
Ήδη, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν τοποθετηθεί νέες ετικέτες στα προϊόντα, όπου αναγράφονται ξεκάθαρα η αρχική και η τελική τιμή μετά την έκπτωση. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, οι εκπτώσεις δεν υπολογίζονται από «φουσκωμένες» ή προτεινόμενες τιμές, αλλά από τη χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν τις τελευταίες 30 ημέρες.
Παράλληλα, οι μακροχρόνιες προσφορές τύπου «1+1 δώρο» δεν μπορούν να ισχύουν όλο τον χρόνο, καθώς θεωρείται ότι σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για πραγματική προσφορά, αλλά για την κανονική τιμή του προϊόντος. Ο νέος κανονισμός ορίζει ότι τέτοιου είδους προωθητικές ενέργειες δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 1/3 του έτους.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προχωρώντας σε αυστηρούς ελέγχους, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, οι παραβάσεις δεν θα μείνουν ατιμώρητες, καθώς τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και τα 3.000.000 ευρώ για υποθέσεις. Μάλιστα, για σοβαρές παραβάσεις, το υπουργείο θα προχωρά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προϊόντων που τιμωρούνται.
Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας δεν αφορά μόνο τη δικαιότερη λειτουργία της αγοράς, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης. Η υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά, η προστασία της καταναλωτής και η καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών αποτελούν βασικά στοιχεία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου.
Παράλληλα, οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η οργανωμένη λιανική καταγράφει σημαντική ανάπτυξη. Τον Ιανουάριο του 2025, η αγορά των ταχέων κινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCG) σημείωσε αύξηση 8,7%, με τον συνολικό τζίρο να αγγίζει τα 966 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Circana.
Οι κανόνες γίνονται αυστηρότεροι, οι έλεγχοι πιο εντατικοί και οι πιο ενημερωμένοι. Σε μια αγορά που αλλάζει, η βιώσιμη ανάπτυξη και η διαφάνεια έρχονται στο προσκήνιο, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο στο λιανεμπόριο.