Για τις εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στην Ελλάδα απόψεις και προτάσεις του που εξέφραζε την εποχή των μνημονίων από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 για την Ελληνική οικονομία, μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως πρόβλημα» , παραδέχεται τώρα ο πρωταγωνιστής της λήψης σκληρών μέτρων κατά της Ελλάδας που είχαν οδηγήσει στην απόγνωση τα ευάλωτα οικονομικώς στρώματα.
Δικαιώνοντας τη φήμη του ως ισχυρογνώμονος και άκαμπτου πολιτικού, ο Β. Σοϊμπλε υπερασπίστηκε ως «οικονομικά σωστή» την πρότασή του για προσωρινή έξοδό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Από νωρίς συμβούλεψα τους συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν. Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt .
Και όλα αυτά παρά τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων πως τελικά επί πρώτου Μνημονίου δόθηκε στην Ελλάδα ένα «λάθος μείγμα» οικονομικών μέτρων με ανυπολόγιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τον λαό της
Χαρακτηριστικό είναι πως απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα τελικά τα κατάφερε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη», υποστηρίζει πως «η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη. Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».