Όταν ακούς για «στοχευμένα» μέτρα στήριξης των οικoνoμικώς ευάλωτων, κράτα μικρό καλάθι.
Βλέποντας τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2022 οσο καλοπροαίρετος και να είναι κανείς, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι η φοροδιαφυγή καλά κρατεί και ότι αργεί ακόμα η χάραξη δίκαιης κοινωνικής πολιτικής. Πολλοί είναι αυτοί που πίνουν στην υγεία των κορόιδων όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν: οι 4 στους 10 υποβάλλουν δηλώσεις με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο!
Παράλληλα ετήσιες απολαβές άνω των 20.000 ευρώ εμφανίζουν μόνο οι 17 στους 100.
Οι αυτοαπασχολούμενοι –περίπου 615.000 φυσικά πρόσωπα–, αν και μοιράζονται έσοδα 39 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλώνουν καθαρά κέρδη μόλις 3,4 δισ. ευρώ, ενώ περίπου οι μισοί εμφανίζονται να επιβιώνουν με ζημιές επί σειρά ετών.
Ιδια εικόνα και στους εταίρους των προσωπικών εταιρειών: από το σύνολο των 101.437 ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών (κατά κανόνα είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις) οι 47.222 είναι ζημιογόνες. Και για τις υπόλοιπες που έχουν κέρδη, ενώ ο αθροιστικός τους τζίρος ανέρχεται στα 28,7 δισ. ευρώ, το καθαρό αποτέλεσμα μετά βίας ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.
Οι φορολογικές δηλώσεις του 2022 είναι αυτές που ελήφθησαν υπόψη για να χαραχθεί η κοινωνική επιδοματική πολιτική των τελευταίων μηνών που περιελάμβανε το επίδομα θέρμανσης, την επιταγή ακρίβειας και τώρα το market pass.
Μένει η ελπίδα για τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και περιορισμό της φοροδιαφυγής