Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισαγγελική εντολή για τη σύλληψη και απομάκρυνση περίπου 40 λύκων από την Πάρνηθα, στο πλαίσιο μέτρων για την ενίσχυση του απειλούμενου πληθυσμού του κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus). Η απόφαση, που χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» από περιβαλλοντικές οργανώσεις, στοχεύει στη μείωση της θήρευσης των ελαφιών – ενός επίσης προστατευόμενου είδους.
Σύμφωνα με τον δασολόγο και προϊστάμενο του Τμήματος Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ, Νίκο Μπόκαρη, ο λύκος είναι μόνο ένας από τους παράγοντες μείωσης των ελαφιών. Πυρκαγιές, λαθροθηρία και ανθρώπινη παρουσία επιβαρύνουν εξίσου την ισορροπία του οικοσυστήματος της Πάρνηθας.
Η απομάκρυνση των λύκων, όπως εξηγεί, προβλέπεται να γίνει με ασφαλή εγκλωβισμό, αναισθητοποίηση και μεταφορά τους, πιθανώς στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε δύο ή τρεις αγέλες.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις. Ο Σπύρος Ψαρούδας από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» προειδοποιεί πως η παρέμβαση μπορεί να αποσταθεροποιήσει την οικολογική ισορροπία. Όπως σημειώνει, στο παρελθόν η υπερπληθυσμιακή παρουσία των ελαφιών είχε εμποδίσει την αναγέννηση του δάσους μετά τις φωτιές του 2007, πρόβλημα που εξισορροπήθηκε με την επανεμφάνιση του λύκου.
Ο κ. Ψαρούδας προτείνει εναλλακτικά τη δημιουργία νέων πληθυσμιακών πυρήνων ελαφιών και στοχευμένες ενισχύσεις, αντί της μαζικής απομάκρυνσης κορυφαίων θηρευτών.
Η υπόθεση αναδεικνύει το σύνθετο στοίχημα της διατήρησης της βιοποικιλότητας: η διαχείριση ενός είδους δεν μπορεί να γίνεται αποκομμένα από το ευρύτερο οικοσύστημα. Το ΥΠΕΝ από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ευζωίας, ενώ παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το πού τελικά θα μεταφερθούν οι λύκοι και με τι όρους.