Σχεδόν 5.000 αμοιβαία κεφάλαια που αυτοχαρακτηρίζονται ως ESG κατέχουν τώρα συμμετοχές σε εταιρείες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της ευρωπαϊκής αγοράς από μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.
Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε ανάλυση περισσότερων από 14.000 ευρωπαϊκών ταμείων που ισχυρίζονται ότι στοχεύουν σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διαχειριστικούς στόχους, διαπίστωσε ότι πολύ περισσότερο από το ένα τρίτο των εν λόγω ταμείων έχουν επενδύσει συνολικά περισσότερα από 123 δισεκατομμύρια ευρώ (134 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εταιρείες που «προωθούν ενεργά» έργα που επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με τους συντάκτες της Urgewald και Facing Finance.
Η ανάλυση είναι η τελευταία που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την σημασία των ετικετών ESG, οι οποίες έχουν επιβληθεί σε κεφάλαια που εκτίθενται σε οτιδήποτε, από ρωσικά κρατικά ομόλογα έως ορυκτά καύσιμα και – πιο πρόσφατα – πολεμικά όπλα.
Για το λόγο αυτό, η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τις αγορές, η ESMA, προσπάθησε να περιορίσει τις ερμηνείες του ESG, αναγκάζοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων να αποδείξουν ότι τα χαρτοφυλάκιά τους είναι πράγματι ευθυγραμμισμένα με αυτό που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει η ετικέτα. «Οι εταιρείες που επιδιώκουν έργα επέκτασης των ορυκτών καυσίμων εν μέσω κλιματικής κρίσης θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας», δήλωσε η Julia Dubslaff, ερευνήτρια χρηματοοικονομικών στο Urgewald. «Η παρουσία τους στα ταμεία ESG παραβιάζει την ίδια την έννοια της βιωσιμότητας».
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων που βρέθηκαν συχνότερα σε αμοιβαία κεφάλαια ESG ήταν οι TotalEnergies SE, Shell Plc, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Eni SpA και BP Plc. Μαζί, αντιστοιχούν σε επενδύσεις ESG αξίας 23,5 δισ. ευρώ, αναφέρεται.