Σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience, τα κύματα καύσωνα γίνονται όχι μόνο συχνότερα και εντονότερα, αλλά επιμηκύνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό όσο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Η έρευνα ενισχύει την επιστημονική κατανόηση γύρω από τη μη γραμμική φύση της υπερθέρμανσης, αποδεικνύοντας ότι κάθε επιπλέον κλάσμα ενός βαθμού έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από το προηγούμενο.
Κύρια ευρήματα:
Τα μεγαλύτερα και σπανιότερα κύματα καύσωνα (διάρκειας εβδομάδων) αυξάνονται ταχύτερα σε συχνότητα και ένταση από τα μικρότερα.
Οι τροπικές περιοχές είναι πιο ευάλωτες στις αλλαγές, λόγω χαμηλότερης φυσικής μεταβλητότητας στο κλίμα τους.
Οι περιοχές με πιο σταθερές θερμοκρασίες θα δουν μεγαλύτερες κλιματικές αποκλίσεις.
Ενδεικτικά, στην Ισημερινή Αφρική, τα καύσωνα διάρκειας άνω των 35 ημερών αναμένεται να εμφανίζονται 60 φορές πιο συχνά μέχρι το 2044, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο τύπο πρόβλεψης που αξιοποιεί καθημερινές θερμοκρασιακές μεταβολές, προσαρμόζοντας μοντέλα σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Το εργαλείο αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση κινδύνων και στον προσαρμοστικό σχεδιασμό, ιδίως σε τομείς όπως:
Αγροτική παραγωγή και άρδευση
Πυροπροστασία και πολιτική προστασία
Αστικός σχεδιασμός και δημιουργία ψυχρών υποδομών
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως η επένδυση στην κλιματική επιστήμη είναι κρίσιμη για την έγκαιρη κατανόηση και προσαρμογή στις αλλαγές. Η μείωση της χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα θα υπονομεύσει την ικανότητα πρόληψης, ακριβώς τη στιγμή που απαιτείται επιτάχυνση σχεδιασμένων παρεμβάσεων.