Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα τον μοναδικό δρόμο για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση πολιτικών που θα συμβάλουν στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων της Κρήτης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών (21 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), δύο ημερομηνιών που υπενθυμίζουν τη στενή και αδιάσπαστη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τη σημασία της διατήρησής του για τις μελλοντικές γενιές.
Η προστασία των φυσικών πόρων, όπως το νερό, τα δασικά οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα, δεν είναι απλώς περιβαλλοντική υποχρέωση αλλά ακρογωνιαίος λίθος της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι γεωτεχνικοί της Κρήτης, με την επιστημονική γνώση και την τεχνογνωσία, αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως η κλιματική κρίση, η ξηρασία, η ερημοποίηση και η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων. Παρόλα αυτά, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες της Κρήτης παραμένουν υποστελεχωμένες, οι υποδομές τους είναι πεπαλαιωμένες και η γραφειοκρατία δυσχεραίνει το έργο τους. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη στήριξη και την ενίσχυση των αρμόδιων επιστημονικών φορέων.
Τα συνεχιζόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, με αποκορύφωμα τις φυσικές ξηράνσεις που παρατηρούνται πλέον ακόμη και σε καλλιέργειες και οικοσυστήματα, μας υπενθυμίζουν ότι η υπερβολική και άκριτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχει φτάσει στα οριακά της. Ο Χρέος όλων μας δεν αλλάζει πορεία, επενδύοντας στην πρόληψη, την ορθολογική διαχείριση και την προστασία του φυσικού πλούτου του τόπου μας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και τη διασφάλιση ότι οι ανάγκες του σήμερα δεν θα υπονομεύσουν τις ανάγκες του αύριο. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, το οποίο καλεί την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν από κοινού δράσεις που θα κάνουν τη μακροχρόνια προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων του νησιού. Μόνο μέσα από την ουσιαστική σύμπραξη, τη σωστή διαχείριση και τον σεβασμό στη φύση μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.
Το 2025 ως αποτέλεσμα της αρχής ενός νέου τρόπου σκέψης και δράσης — ενός τρόπου που βασίζεται στον σεβασμό προς το περιβάλλον και τη ζωή, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας κόσμος όπου η ανάπτυξη θα συνυπάρχει με τη φύση και οι φυσικοί πόροι που διαφυλάσσονται ως ανεκτίμητη κληρονομιά.