Η βρετανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σχέδια για την εισαγωγή μιας πράσινης ταξινόμησης που θα αντικατοπτρίζει την αντίστοιχη της ΕΕ, μετά από αρνητικά σχόλια που έλαβε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.
Σε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην εισαγωγή μιας πράσινης ταξινόμησης, ενός συστήματος που θα καθόριζε ρητά ποιες οικονομικές δραστηριότητες ή περιουσιακά στοιχεία είναι βιώσιμα, μετά από σημαντική σκεπτικιστική αντίδραση από τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου.
Σύμφωνα με τη δήλωση, περισσότεροι από τους μισούς που απάντησαν στη διαβούλευση εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την αξία της εφαρμογής μιας τέτοιας ταξινόμησης, η οποία αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση του «πράσινου ξεπλύματος».
Οι απαντήσεις προήλθαν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από νομικούς, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ. «Οι ανησυχίες επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής στην πράξη, κυρίως λόγω της εμπειρίας από τη συνεργασία με άλλες ταξινομήσεις, καθώς και σε ανησυχίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι ταξινομήσεις επιτυγχάνουν τους επιθυμητούς στόχους», ανέφερε η κυβέρνηση.
Αν και η ΕΕ εισήγαγε την αειφόρο ταξινομία της το 2020, το πλαίσιο αυτό έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις, ιδίως ως προς το κατά πόσον ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η πυρηνική ενέργεια, μπορούν πραγματικά να χαρακτηριστούν αειφόρες.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε επίσης ότι περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι εναλλακτικά μέτρα, όπως η εισαγωγή του Προτύπου Αναφοράς Βιωσιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK SRS), σχέδια μετάβασης και οδικοί χάρτες για τον τομέα, θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του «πράσινου πλυσίματος».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να ζητούν την άποψη του κλάδου σχετικά με την εισαγωγή υποχρεωτικών στρατηγικών σχεδιασμού της μετάβασης για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πηγή: netzeroinvestor