Λύση στην μείωση της κατανάλωσης κρέατος επεδίωξε να δώσει η αντικατάστασή της με τη σόγια, ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων φαίνεται πως η καλλιέργεια της vegan αυτής τροφής είναι επίσης ζημιογόνα στο περιβάλλον.
Η περισσότερη σόγια προέρχεται από την Αμερική και σχεδόν η μισή από δύο μόνο χώρες, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Αξίζει να σημειωθεί πως, η παραγωγή στη Βραζιλία τετραπλασιάστηκε σε μόλις 20 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η κλιματική κρίση και η αποψίλωση των δασών δεν είναι τα μόνα προβλήματα που προκαλεί η βιομηχανία σόγιας. Με σκοπό τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, τα χωράφια ψεκάζονται με τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η χρήση φυτοφαρμάκων έχει αυξηθεί πάνω από 170% τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Βραζιλία. Αυτές οι ουσίες, όμως, εξαφανίζουν άλλα φυτά και έντομα, μολύνουν τα αποθέματα νερού και προκαλούν προβλήματα υγείας στους εργάτες γης.
Όπως στην περίπτωση, λοιπόν, της βιομηχανίας κρέατος αλλά και μίας σειράς παραδειγμάτων υπερεκμετάλλευσης ενός προϊόντος ή της ίδιας της φύσης, έτσι και στην περίπτωση της σόγιας, φαίνεται πως ένα προϊόν δεν μπορεί από μόνο του να δώσει τη λύση σε ένα πρόβλημα.
Απεναντίας χρειάζεται μια συνολικότερη προσέγγιση βιωσιμότητας και ανάπτυξης για να μπορέσει να αποφέρει καρπούς.