Το γιγάντιο παγόβουνο A23a, που είχε «κολλήσει» στα πυθμένα της θάλασσας Γουέντελ στην Ανταρκτική για πάνω από 30 χρόνια, έχει αποκολληθεί και κατευθύνεται στον Νότιο Ωκεανό. Με έκταση 3.672 τετραγωνικών χιλιομέτρων (τον Αύγουστο), αποτελεί το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο.
Η διαδρομή του παγόβουνου
Το A23a παρασύρθηκε αρχικά από τα ωκεάνια ρεύματα και κατέληξε παγιδευμένο σε μία δίνη, γνωστή ως «Taylor Column», όπου το περιστρεφόμενο νερό διατηρεί τα αντικείμενα στη θέση τους. Μετά από μήνες περιόδων, το παγόβουνο απελευθερώθηκε από τη δίνη και συνεχίζει την πορεία του προς τα θερμότερα νερά, σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών για την Ανταρκτική (BAS).
Ανησυχίες για την τήξη του
Οι επιστήμονες ανησυχούν Όπως το A23a θα καταλήξει στη Νότια Γεωργία, όπου είναι πιθανό να διαλυθεί και να λιώσει πλήρως. Η παρόλο που η τήξη του δεν θα επηρεάσει άμεσα τη στάση της θάλασσας, η απώλειά του αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης θερμοκρασίας των ωκεανών.
Οικολογική σημασία των παγόβουνων
Η βιογεωχημικός Λάουρα Τέιλορ επισημαίνει ότι τα μεγάλα παγόβουνα, όπως το A23a, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στα νερά που διασχίζουν, ενισχύοντας την ανάπτυξη οικοσυστημάτων σε περιοχές με χαμηλή παραγωγικότητα. Ωστόσο, οι από την τήξη τους, καθώς και η άλλη συμβολή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παραμένουν ασαφείς.
Προοπτικές και μελλοντικές έρευνες
Οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία του A23a για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπό του στα θαλάσσια ρεύματα, στα οικοσυστήματα και στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα. Παράλληλα, η μελέτη αυτών των φαινομένων αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για δράσεις που θα περιορίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τετάρτη, 2 Απριλίου
:
- UNESCO: Η μείωση των παγετώνων θέτει σε κίνδυνο την τροφή και το νερό 2 δισ. Ανθρώπων
- Ο βαθύς ύπνος «φάρμακο» για τον εγκέφαλο – Πώς η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
- Θα ωθήσει τις εταιρείες το νέο πρότυπο net zero του SBTi;
- Ο Τραμπ διατάσσει γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν με την απαγόρευση ποικιλομορφίας
- Από την έρημο… στη γονιμότητα της γης
- Εθελοντισμός: Γέφυρα γνώσης για τα ακριτικά νησιά
- Ο Δήμος Τήνου προωθεί την «ανακύκλωση» με έξυπνο τρόπο
- «Ανάσα» οξυγόνου και δροσιάς οι «Πράσινες Στέγες» για τις πόλεις
- Αυξημένη η έκθεση στις επιβλαβείς τοξίνες λόγω κλιματικής αλλαγής
- Ο άνθρωπος «βλάπτει σοβαρά» την βιοποικιλότητα – Απώλειες σε θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά