Το παλαιότερο πολυμερές ταμείο για το κλίμα στον κόσμο, το Παγκόσμιο Ταμείο για το Περιβάλλον, σχεδιάζει μια νέα σειρά ομολόγων για τη διατήρηση της άγριας ζωής, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να σώσουν απειλούμενα είδη και οικοσυστήματα
Τα ομόλογα για την άγρια ζωή, τα οποία παρέχουν χαμηλού κόστους χρηματοδότηση σε αντάλλαγμα για τη μείωση της λαθροθηρίας ή άλλα μέτρα, ξεκίνησαν το 2022 με ένα ομόλογο για τους ρινόκερους που υποστηρίχθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλά άλλα παραδείγματα.
Πέρυσι υπήρξε ένα ζήτημα που αφορούσε την προστασία των χιμπατζήδων στη Ρουάντα, ενώ τον περασμένο μήνα το GEF ενέκρινε ένα για τη διατήρηση των λεμούριων στη Μαδαγασκάρη.
Ο Fred Boltz, επικεφαλής προγραμματισμού του GEF, που συνδέεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο μιας συνάντησης των αφρικανών υπουργών περιβάλλοντος ότι στόχος είναι να γίνει ένα για κάθε μία από τις 54 χώρες της Αφρικής. Είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε επένδυση 150 εκατομμυρίων δολαρίων από το GEF, η οποία στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί 10 φορές για να παρέχει συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για προσπάθειες διατήρησης μέσω άλλων δανείων.
Τα χρήματα που δανείζονται μέσω ομολόγων για την άγρια φύση δεν καταχωρούνται συνήθως στα βιβλία των κυβερνήσεων που τα λαμβάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν την τόσο αναγκαία χρηματοδότηση σε φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα χρηματοδότησης για το κλίμα
Συνήθως στοχεύουν σε εμβληματικά είδη, προκειμένου να προσελκύσουν εξειδικευμένους επενδυτές και πλούσιους φιλάνθρωπους, και οι πληρωμές τους συνδέονται άμεσα με τη διατήρηση – όσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα, τόσο λιγότερα χρήματα πρέπει συνήθως να καταβάλλουν οι κυβερνήσεις.
Ωστόσο, το GEF ελπίζει τώρα ότι θα μπορούν να επεκταθούν ώστε να περιλαμβάνουν ολόκληρα οικοσυστήματα, όπως οι υγρότοποι, δήλωσε ο Boltz.
Η πρωτοβουλία του ταμείου, το οποίο ιδρύθηκε μετά την ιστορική Διάσκεψη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη το 1992, έρχεται σε μια περίοδο που οι περικοπές της βοήθειας και της αναπτυξιακής χρηματοδότησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες οικονομίες απειλούν ορισμένα προγράμματα διατήρησης.
«Πολλές χώρες ρωτούν, προτείνουν, ότι σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, η διατήρηση του τελευταίου επιπέδου αναπλήρωσης μπορεί να είναι δύσκολη», δήλωσε ο Boltz, «και ότι ίσως χρειαστεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».
Το GEF έχει επενδύσει συνολικά 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική σε διάφορα προγράμματα, όπως μια προσπάθεια 85 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης στην περιοχή του Σαχέλ. Επί του παρόντος, καλεί τους δωρητές να ανανεώσουν τα κεφάλαιά του για τον επόμενο τετραετή κύκλο προγραμμάτων, που ξεκινά το επόμενο έτος.
Η τελευταία συγκέντρωση κεφαλαίων για τον τρέχοντα κύκλο ανέλαβε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση άνω του 30 % σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας, εν μέσω έντονης υποστήριξης των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και τη φύση.
Ο γύρος χρηματοδότησης συγκέντρωσε κεφάλαια από 29 χώρες, με τις ΗΠΑ να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δωρητών, με συνεισφορά 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: Reuters