Είναι το αγαπημένο ρόφημα πολλών και μια ζεστή, χαλαρή συντροφιά για άλλους, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο λόγος για το τσάι, με πλήθος ανθρώπων να καταναλώνουν αμέτρητες κούπες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι ενώ έχει διαφημιστεί για την υγεία του, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UAB) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό εύρημα: Τα σακουλάκια τσαγιού του εμπορίου απελευθερώνουν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά (MNPL) στον οργανισμό. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Chemosphere .
Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά αποτελεί μια αυξανόμενη περιβαλλοντική κρίση, με τις συσκευασίες τροφίμων να αναδεικνύονται σε σημαντικό παράγοντα μόλυνσης. Η εισβολή και η κατάπτωση αποτελούν τις κύριες οδούς μέσω των οποίων οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη ρίχνει φως σε μια υποτιμημένη, μέχρι πρότινος, οδό διείσδυσης της πλαστικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό, ερωτώντας τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία.
Η ομάδα του UAB διεξήγαγε μια εις βάθος ανάλυση των μικροπλαστικών που απελευθερώθηκαν από διάφορα σακουλάκια τσαγιού του εμπορίου. Για να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, οι ερευνητές εξέθεσαν χρωματισμένα μικροπλαστικά σε ανθρώπινα εντερικά κύτταρα. Η έρευνα δεν αποκάλυψε μόνο τη σημαντική ποσότητα των σωματιδίων που απελευθερώνονται στον οργανισμό, αλλά κατέδειξε επίσης για πρώτη φορά την ικανότητα αυτών των σωματιδίων να απορροφώνται από τα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα. Ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα που παράγουν βλέννα είχαν το υψηλότερο ποσοστό πρόσληψης σωματιδίων, ενώ ορισμένα σωματίδια διείσδυσαν ακόμη και στην πυρήνα του κυττάρου, όπου υπάρχει γενετικό υλικό. Η αλληλεπίδραση αυτή αναδεικνύει τον μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εντερική εικόνα στη διευκόλυνση της απορρόφησης των MNPLs. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στα μικροπλαστικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και, ενδεχομένως, να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε σακουλάκια τσαγιού από νάιλον-6, πολυπροπυλένιο και κυτταρίνη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν τα φακελάκια τσαγιού μουλιάζουν σε ζεστό νερό, απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες σωματιδίων νανομεγέθους:
- Πολυπροπυλένιο: Περίπου 1,2 δις. σωματίδια/ml
- Κυτταρίνη: 135 εκατ./ml
- Νάιλον-6: Περίπου 8,18 εκατ. σωματίδια/ml
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες αναφορές σε αυτά τα σωματίδια στην ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές καλούν, επίσης, τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση πλαστικών σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.