Ο κόσμος κινείται στον αστερισμό του ΑΙ. Χθες και σήμερα στο Παρίσι διενεργείται η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύουν ο πρόεδρος Μακρόν και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi. Η συγκεκριμένη σύνοδος έχει ως στόχο αφενός την επικοινωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών για τις τελευταίες εξελίξεις στον -συνεχώς διευρυνόμενο- χώρο του ΑΙ, αφετέρου την ζύμωση γύρω από την χάραξη πολιτικών για την ασφάλεια και τη θωράκιση στον ωκεανό των δεδομένων. Συγκεκριμένα ο Μακρόν δήλωσε, μία μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου: «Η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να γίνει “Άγρια Δύση”, χωρίς κανόνες, δεν θέλουμε να προκαλέσει διακρίσεις ή μαζικό έλεγχο των κοινωνιών μας». Παράλληλα παρουσίασε την ευρωπαϊκή απάντηση στο ChatGPT, το DeepSeek και τους άλλους ψηφιακούς βοηθούς της τεχνητής νοημοσύνης από ΗΠΑ και Κίνα, το σύστημα Le Chat, της γαλλικής Mistral.
Σ’αυτό το κλίμα-ΑΙ λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η συνέντευξη Τύπου της WITSIDE, της εταιρείας που ηγείται στον χώρο των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, με ομιλητή τον CEO, Χρήστο Παπαδόπουλο. Ο κύριος Παπαδόπουλος αρχικά παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στον κόσμο των «δεδομένων», ξεκινώντας με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας που έδειξαν ότι από το 2010 έως το 2023 τα δεδομένα αυξήθηκαν κατά 75 φορές, συμπαρασύροντας και τη ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής, που αυξήθηκε κατά 20%.
Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο CEO, ανέφερε ότι αναμένεται το 2030 να καταλαμβάνει το 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, κατ΄αντιστοιχία δηλαδή να αντιπροσωπεύει ό,τι ο αγροτικός τομέας για την ελληνική οικονομία σήμερα. Σε επίπεδο ηπείρων «πρωταθλητές» αναδεικνύονται η Ασία, σαφώς στην πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη η Ευρώπη(!), και σε επίπεδο χωρών, πρώτη είναι η Κίνα, και έπειτα η Ινδία. Ανέφερε τέλος, ότι πρέπει να πάψει να μας απασχολεί αν η ΤΝ θα μειώσει τις θέσεις εργασίας, μιας και οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν διπλασιασμό των θέσεων με την σαρωτική επίδραση της νέας τεχνολογίας.
Ως εκ τούτου λοιπόν, η WITSIDE, η οποία ασχολείται με τα δεδομένα σε όλο τον κύκλο ζωής τους, έχει δώσει κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση του ΑΙ για τα επόμενα χρόνια. Βασικός άξονας της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρίας είναι η σταθερή επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης των εργαζομένων, διαθέτοντας σε μετεκπαιδεύσεις και εταιρικές παροχές, το 15% των εσόδων της. «Σε ένα πράγμα νομίζω ότι πραγματικά κερδίζουμε, στην αριστοποίηση διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού». Στο ίδιο πλαίσιο θα συνδιοργανώσει με το ΕΠΑΨΥ, ημερίδα για την ψυχική υγεία την περίοδο της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που αναμένεται για το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς.
Οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας, αποδεικνύουν επίσης την γενικότερη ευρωστία της και την δυνατότητα να δίνει λύσεις κρατώντας ένα σταθερό μερίδιο της αγοράς. Συγκεκριμένα για το έτος 2023-2024, η εταιρία είχε καθαρά έσοδα 5 εκάτ.ευρώ, και κέρδη προ φόρων 1 εκατ.ευρώ, ενώ για το 2025 αναμένεται αύξηση ανάπτυξης κατά 20% και κλείσιμο της χρονιάς με σχεδόν 6 εκάτ.ευρώ. «Όλα αυτά γίνονται με μία ενιαία στρατηγική που συνοψίζεται ως εξής: Νέοι άνθρωποι, Νέες αγορές, Νέα πρότζεκτ, και Νέα προϊόντα», δήλωσε ο CEO της WITSIDE, ενώ όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα στο εξωτερικό, είπε ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, με τη βοήθεια Agency, αλλά δεν είναι στα εξαιρετικά άμεσα σχέδια της εταιρίας. Τέλος, ερωτηθείς για τα data centers που «ξεφυτρώνουν» στη χώρα μας, είπε ότι η ύπαρξή τους είναι σαφώς θετική, αλλά ότι ίσως υπάρχει μια υπερβολή με την έννοια ότι το πλήθος τόσων κέντρων δεδομένων προεξοφλεί ένα τεχνολογικό μέλλον που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματωθεί.