Ζούμε αναπόφευκτα στην εποχή των fake news. Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη φρενίτιδα ψεύτικων ειδήσεων αφού στη ζωη κυρίως των νεότερων γενεών μπαίνουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά…
Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) είναι μια πασίγνωστη πια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot), η οποία κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο 2022.
H τελευταία συνεπώς αναστάτωση διεθνώς συμπυκνώνεται με το ερώτημα: Όντως το ChatGPT θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την αλήθεια στη δημοσιογραφία;
Τα ψευδονέα ή ψευδείς ειδήσεις ή πλαστές ειδήσεις (γνωστά και ως fake news), είναι ένα είδος κίτρινου τύπου ή προπαγάνδας που γίνεται με σκόπιμη παραπληροφόρηση ή με φάρσες που διαδίδονται με παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μια πλατφόρμα που μπορεί να μιμηθεί τη γραφή ανθρώπων χωρίς δέσμευση για την αλήθεια είναι ένα δώρο για όσους επωφελούνται από την παραπληροφόρηση. Πρέπει να ρυθμίσουμε τη χρήση του τώρα» γράφει στον Γκάρντιαν η Εμιλι Μπελ.
Αυτό στο οποίο είναι απίστευτα καλά αυτά τα συστήματα είναι η μίμηση της ανθρώπινης πρόζας και η πρόβλεψη των «σωστών» λέξεων για να συνδυαστούν.
Αυτά τα «μεγάλα γλωσσικά μοντέλα» εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να το κάνουν αυτό επειδή έχουν τροφοδοτηθεί δισεκατομμύρια άρθρα και σύνολα δεδομένων που έχουν δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια μπορούν να δημιουργήσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τη συνέχεια.