Στην ομιλία του στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρεις κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία – τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες – τονίζοντας ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια. «Έχουμε εξαντλήσει τα χρονικά μας περιθώρια και θα πιέσω τους Υπουργούς ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα», υπογράμμισε.
Η θέση της ΕΛΟΠΥ
Τη δήλωση αυτή χαιρέτισε η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), χαρακτηρίζοντάς την «καθοριστικό βήμα» για τον εκσυγχρονισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Όπως σημειώνει η Οργάνωση, το νέο πλαίσιο θα διασφαλίσει:
τη συμβατότητα με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις,
τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες,
τη δημιουργία σαφών κανόνων για επενδύσεις,
τη διαφάνεια στις διαδικασίες αδειοδότησης.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, δήλωσε:
«Η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ιχθυοκαλλιέργειες αποτελεί θετική εξέλιξη για τους 12.000 εργαζόμενους του κλάδου, τις τοπικές κοινωνίες και τη συμβολή μας στις εξαγωγές. Πρόκειται για μια διαχρονική εκκρεμότητα, που συνδέεται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ως ΕΛΟΠΥ, έχουμε αποδείξει ότι η συνεργασία με όλους τους φορείς είναι μονόδρομος, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την περιβαλλοντική ισορροπία».
Η στρατηγική σημασία
Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου (ΠΟΑΥ) αναμένεται να προσφέρει σταθερότητα και σαφήνεια στον κλάδο, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα και της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η ιχθυοκαλλιέργεια να συνεχίσει να αναπτύσσεται με όρους βιωσιμότητας, ενισχύοντας τόσο την εθνική οικονομία όσο και την ανθεκτικότητα των παράκτιων κοινοτήτων.

