Φως στη λεπτή γραμμή μεταξύ ενδιαφέροντος και ελέγχου στις ψηφιακές σχέσεις ρίχνει έρευνα της Kaspersky, η οποία αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους από τους συντρόφους τους.
Η προστασία της ιδιωτικότητας και η προώθηση της ισότητας στις σχέσεις συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδίως με τον Στόχο 5 (Ισότητα των φύλων) και τον Στόχο 16 (Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί). Η ψηφιακή ασφάλεια και η ισορροπία μεταξύ προσωπικού χώρου και διαφάνειας στις σχέσεις είναι κρίσιμα ζητήματα σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο.
Στις σύγχρονες σχέσεις, η γραμμή μεταξύ έγνοιας και ελέγχου στον ψηφιακό χώρο μπορεί να είναι λεπτή. Η παρακολούθηση, και ιδιαίτερα η διαδικτυακή παρακολούθηση, συχνά παρερμηνεύεται ως ένδειξη έντονου ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Ωστόσο, η λανθασμένη αυτή αντίληψη παραβλέπει ότι ψηφιακές συμπεριφορές όπως η παρακολούθηση μηνυμάτων, ο εντοπισμός της τοποθεσίας ή η πρόσβαση σε λογαριασμούς μπορούν να μετατραπούν σε μέσα ελέγχου και να γίνουν επιβλαβείς.
Η ασφαλής χρήση της τεχνολογίας συμβάλλει στη δημιουργία δίκαιων και χωρίς βία κοινωνιών, υποστηρίζοντας τον Στόχο 16. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Kaspersky, το 23% των ανθρώπων έχει βιώσει διαδικτυακό stalking από κάποιον με τον οποίο έβγαινε πρόσφατα, γεγονός που αναδεικνύει πόσο εύκολα τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να θολώσουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ απλού ενδιαφέροντος και ελέγχου.
Η κοινοποίηση κωδικών πρόσβασης ή τοποθεσίας πρέπει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης, χωρίς εξαναγκασμό. Η αναγκαστική παρακολούθηση ή η απαίτηση ελέγχου των επικοινωνιών ενός ατόμου μπορεί να αποτελέσει μορφή ψηφιακής κακοποίησης, συνδέοντας το ζήτημα με τον Στόχο 5 για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.
Το gaslighting μέσω ψηφιακών μέσων και η χειραγώγηση των πληροφοριών μπορούν να υπονομεύσουν την ψυχική υγεία και την αυτονομία του ατόμου. Η βιώσιμη ανάπτυξη επιδιώκει την ισότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, και η καταπολέμηση αυτών των φαινομένων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ψηφιακού περιβάλλοντος ασφάλειας και διαφάνειας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν περιορίζεται μόνο στο περιβάλλον, αλλά αγγίζει και κοινωνικά ζητήματα, όπως η ασφαλής χρήση της τεχνολογίας στις προσωπικές σχέσεις. Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την ψηφιακή ιδιωτικότητα και η προστασία από καταχρηστικές πρακτικές είναι σημαντικά βήματα για μια κοινωνία που προάγει την ισότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών.