Η εκρηκτική αύξηση της χρήσης διαδικτύου και κινητών συσκευών αλλάζει ριζικά τον τρόπο ζωής μας, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα τσιγάρα: ως επικίνδυνα προϊόντα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 95,6% των Ελλήνων 16-74 ετών χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο, με το smartphone να είναι η κύρια συσκευή πρόσβασης. Το φαινόμενο του ψηφιακού εθισμού (Internet Addiction Disorder) είναι πλέον παγκόσμιο, επηρεάζοντας μικρούς και μεγάλους και συνδέεται με σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις.
Η ανεξέλεγκτη χρήση των νέων τεχνολογιών οδηγεί σε κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική απομόνωση, αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εξάρτηση παιδιών και εφήβων, ειδικά μετά την πανδημία, με αρνητικές συνέπειες στην εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και τη σωματική υγεία.
Ο ψηφιακός εθισμός συνιστά σοβαρό εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς υπονομεύει τη σωματική και ψυχική ευεξία, βασικό πυλώνα της. Η αντιμετώπισή του απαιτεί ενημέρωση, υιοθέτηση ορίων στη χρήση συσκευών και ενίσχυση δραστηριοτήτων που προάγουν την πραγματική ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μόνο μέσα από τη συνειδητή χρήση της τεχνολογίας μπορούμε να διασφαλίσουμε μια υγιή κοινωνία για τις επόμενες γενιές.