Η γαστρονομία και η φιλοξενία αναδεικνύονται σε ισχυρούς συμμάχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας ένα νέο τρόπο να προσεγγίσουμε τις αξίες του ESG όχι μέσα από αριθμούς και αναφορές, αλλά μέσα από πολιτισμό, γεύση και παράδοση.
Εστιατόρια, ξενοδοχεία και τοπικές πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο δείχνουν πως η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο οικονομικός δείκτης, αλλά τρόπος ζωής – από την καλλιέργεια πρώτων υλών έως την υπεύθυνη φιλοξενία. Η γαστρονομική γνώση, συνδεδεμένη με τις κοινότητες και το περιβάλλον, προσφέρει ένα βιώσιμο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης.
Σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε αγροτικές περιοχές, ο κλάδος της εστίασης αρχίζει να επενδύει στη βιώσιμη προμήθεια, την κυκλική οικονομία και την ελαχιστοποίηση αποβλήτων. Και στην Ελλάδα, παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον από επαγγελματίες που εντάσσουν τις αρχές της βιωσιμότητας στην καθημερινή πρακτική τους.
Αυτό το «νέο λεξιλόγιο» της αξίας – που περιλαμβάνει τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την πολιτισμική συνέχεια – δείχνει τον δρόμο για μια πιο δίκαιη και ανθεκτική οικονομία. Το ESG, έτσι, δεν είναι μόνο στρατηγική για τις επιχειρήσεις· μπορεί να γίνει τρόπος ζωής… που ξεκινά από το τραπέζι μας.