Παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν περισσότερο από 100 – 120 εκατ. ευρώ το κόστος των προμηθειών που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις τραπεζικές τους συναλλαγές, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν μειώσεις έως και 50% σε «λαϊκές» τραπεζικές προμήθειες και χρεώσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εστιάζει στη μείωση του κόστους τραπεζικών συναλλαγών και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικές και στέγαστικές ευκαιρίες, ενσωματώνοντας παράλληλα αρχές βιώσιμης ανάπτυξης.
Μειώσεις Προμηθειών για Καθημερινές Συναλλαγές
Οι νέες παρεμβάσεις στοχεύουν σε σημαντική ελάφρυνση του κόστους για τους καταναλωτές, με μειώσεις έως και 50% σε «λαϊκές» τραπεζικές προμήθειες, όπως πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, πάγιες εντολές, και συναλλαγές μέσω POS. Αυτή η πρωτοβουλία θα μειώσει τα έξοδα των νοικοκυριών, ενώ η προώθηση ψηφιακών συναλλαγών συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, περιορίζοντας τη χρήση φυσικών πόρων.
Η πρόταση για αύξηση του ορίου των μικροσυναλλαγών με κάρτες, από τα 10 ευρώ, αναμένεται να στηρίξει μικρές επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και φούρνους. Με τη διευκόλυνση των ανέπαφων πληρωμών, όχι μόνο μειώνεται το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, αλλά ενισχύεται και η τοπική οικονομία, προάγοντας κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμες πρακτικές.
Διαχείριση και Αξιοποίηση Ακινήτων
Σημαντική πρωτοβουλία αφορά την αξιοποίηση 21.000 ακινήτων που ανήκουν σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα, όπως ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για αχρησιμοποίητα ακίνητα, με στόχο να επιταχύνει τη διάθεσή τους στην αγορά. Αυτή η στρατηγική μπορεί να καλύψει την έλλειψη στέγης, να μειώσει τις τιμές και να ενισχύσει την ισορροπημένη αστική ανάπτυξη.
Υγιής Ανταγωνισμός και Στήριξη Επιχειρήσεων
Οι παρεμβάσεις στοχεύουν επίσης στη διαμόρφωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Με τη μείωση επιτοκίων δανεισμού και την αύξηση χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διευκολύνεται η επένδυση σε βιώσιμες πρακτικές, συμβάλλοντας στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.
Το σύνολο των μέτρων αυτών ενισχύει την οικονομική ευημερία των πολιτών, ενώ ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα από τη μείωση του κόστους, τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε στέγαση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δημιουργούνται οι βάσεις για μια κοινωνία που είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Πέμπτη, 3 Ιουλίου
:
- Η φύση ως οικονομικός κίνδυνος και επενδυτική προτεραιότητα
- Η φωνή των Ευρωπαίων: Ξεκάθαρη στήριξη για την κλιματική δράση και τη βιώσιμη μετάβαση
- Λειψυδρία και ανάγκη για θεσμική ευελιξία στη διαχείριση των υδάτων
- Ιούνιος 2025: Ο πιο θερμός μήνας των τελευταίων 15 ετών στην Ελλάδα – Ανάγκη για στρατηγικές ανθεκτικότητας
- Λειψυδρία και σπατάλη νερού: Η Ελλάδα μπροστά σε μια πρόκληση διαχείρισης φυσικών πόρων
- Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Ψηφιακό εργαλείο για την ευζωία και τη μείωση των αδέσποτων
- Ηράκλειο: Πρότυπο σχολικής ανακύκλωσης με συμμετοχή 82 σχολείων και πάνω από 17.000 μαθητές
- Εξόρυξη βαθέων υδάτων: Μια νέα πρόκληση για τη βιωσιμότητα των ωκεανών
- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ξηρασίας και Ερημοποίησης: Η Γη εκπέμπει σήμα κινδύνου
- Κλιματική ουδετερότητα με δικαιοσύνη: Ηθική και κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης