Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kaspersky, το 2025 η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) πρόκειται να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, με σημαντικές προοπτικές να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αποτελεσματικής χρήσης πόρων, της ενίσχυσης της πράσινης καινοτομίας, αλλά και της διασφάλισης της ιδιωτικότητας . Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανησυχίες για την προστασία των βιομετρικών δεδομένων, που απαιτούν ισχυρά ηθικά και ρυθμιστικά πλαίσια.
Οι Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Βιωσιμότητα
Η πλήρης ενσωμάτωση της AI στην καθημερινότητα προβλέπεται να υποστηρίξει την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Για παράδειγμα, τα έξυπνα λειτουργικά συστήματα, όπως το iOS και το Android, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλγορίθμους AI για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, τη βελτιστοποίηση των αστικών μεταφορών και την ανάπτυξη λύσεων που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα. Ωστόσο, η εξάπλωση τεχνολογιών όπως τα deepfakes εγείρει ερωτήματα για την ηθικής φύσεως.
Η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνει την ενίσχυση της διαφάνειας και της κυριότητας των δεδομένων. Μέχρι το 2025, οι χρήστες ενδέχεται να αποκτήσουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται ενεργά τα δεδομένα τους, ενώ αποκεντρωμένες τεχνολογίες, όπως το blockchain, μπορούν να υποστηρίξουν την ατομική αυτονομία και να μειώσουν την εξάρτηση από μεγάλες πλατφόρμες. Οι κανονισμοί, όπως ο GDPR στην ΕΕ, όχι μόνο διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα αλλά προάγουν και την εμπιστοσύνη στο ψηφιακό οικοσύστημα, έναν βασικό παράγοντα για βιώσιμες κοινωνίες.
Τεχνολογίες AI για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εργαλείων που βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως προβλέψεις και με μεγαλύτερη ακρίβεια, διαχείριση φυσικών καταστροφών και ανάλυση δεδομένων για την αποδοτική χρήση νερού και ενέργειας. Παράλληλα, η χρήση AI για τη βελτιστοποίηση αλυσίδων εφοδιασμού μειώνει τη σπατάλη πόρων και προάγει πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
Η ταχεία υιοθέτηση της ΑΙ φέρνει την πρόκληση της εξισορρόπησης της καινοτομίας με την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Η εστίαση στην ανάπτυξη τεχνολογιών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, προστατεύουν από διαδικτυακές απειλές και ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη βιώσιμη πρόοδο.
Το 2025 πρέπει να σηματοδοτήσει μία περίοδο στην οποία η τεχνολογία και οι κοινωνικοί κανονισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα μέλλον που βασίζεται στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως δήλωσε η Anna Larkina, privacy expert της Kaspersky: «Οι προτάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την ιδιωτικότητα έχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά απαιτούν στενή εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο του περιβάλλοντος όσο και των καταναλωτών.»