Η πλαστική ρύπανση παραμένει σοβαρό εμπόδιο για την κυκλική οικονομία, παρά την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου και μέτρων για τη μείωση των πλαστικών. Κεντρικά προβλήματα, όπως οι ανεπαρκείς έλεγχοι, η εισφοροδιαφυγή και οι αστοχίες στη χωριστή συλλογή πλαστικών φιαλών PET, δυσχεραίνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Το 2022, πωλήθηκε στην Ελλάδα σχεδόν 420 εκατομμύρια πλαστικά κύπελλα και φαγητοδοχεία, αποφέροντας μόλις 8,2 εκατομμύρια ευρώ από την περιβαλλοντική εισφορά, έναντι προσδοκώμενων 21 εκατομμυρίων. Επιπλέον, οι υπηρεσίες παράδοσης και οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου δεν συμμορφώνονται με τις υπηρεσίες τους για την προώθηση επαναχρησιμοποιούμενων σκευών.
Παρά την ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/904/ΕΕ, τα απαγορευμένα πλαστικά μιας χρήσης (όπως καλαμάκια και πιάτα) εξακολουθούν να κυκλοφορούν λόγω ελλιπών ελέγχων και παρανομιών. Παράλληλα, μόνο το 39% των πλαστικών φιαλών PET συλλέγεται, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 77% έως το 2025.
Η έκθεση του WWF Ελλάς καταγράφει την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων, υποδομών και ενημέρωσης. Απαιτούνται κίνητρα για την ενίσχυση της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων ειδών, αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας και ουσιαστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως μέσω της ανάπτυξης δημόσιων βρυσών για τη μείωση των πλαστικών φιαλών νερού.
Οι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να στραφούν σε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, αλλά ζητούν καλύτερη ενημέρωση, οικονομικά κίνητρα και συμμετοχή σε προγράμματα επιβράβευσης. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, χωρίς ισχυρότερα μέτρα, η παραγωγή πλαστικών αυξάνεται κατά 70% έως το 2040, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμιες και εθνικές πρωτοβουλίες. Η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης απαιτούμενες συντονισμένες ενέργειες από Πολιτεία, επιχειρήσεις και πολίτες, προκειμένου να προσεγγίσουμε τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία