Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια νέα θεραπεία για παιδιά με συχνούς εφιάλτες μείωσε τον αριθμό των «κακών» ονείρων και τη δυσφορία που προκαλούσαν και αύξησε τον αριθμό των νυχτών με ήρεμο και αδιατάρακτο ύπνο
Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sleep παρουσιάζει μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία των παιδικών εφιαλτών. Η θεραπεία, που σχεδιάστηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οκλαχόμα και της Τούλσας , επικεντρώνεται ειδικά στη μείωση των εφιαλτών και της δυσφορίας που προκαλούν, χωρίς να εξαρτάται από άλλες ψυχικές ή σωματικές καταστάσεις των παιδιών.
Κυρία σημεία της έρευνας:
- Το πρόβλημα των παιδικών εφιαλτών:
o Ένα στα έξι παιδιά με ψυχικό τραύμα υποφέρει από χρόνους εφιάλτες .
o Οι εφιάλτες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και μετά την αντιμετώπιση του τραύματος, όπως στην περίπτωση διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).
o Η κατάσταση αυτή συχνά υποεκτιμάται στην κλινική πρακτική και δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει. - Η νέα θεραπευτική προσέγγιση:
o Η θεραπεία στοχεύει αποκλειστικά στους εφιάλτες, αναγνωρίζοντάς τους ως ξεχωριστή διαταραχή .
o Τα αποτελέσματα έδειξαν:
Μείωση του αριθμού των εφιαλτών .
Μείωση της δυσφορίας που προκαλεί.
Αύξηση των νυχτών με ήρεμο και αδιατάρακτο ύπνο . - Ευρύτερες των εφιαλτών:
o Τα παιδιά που υποφέρουν από εφιάλτες συχνά φοβούνται να κοιμηθούν, οδηγούμενα σε στέρηση ύπνου .
o Αυτό μπορεί να προκαλέσει:
Κούραση και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συμπεριφορικά προβλήματα.
Επιδείνωση της απόδοσής τους στο σχολείο και σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Δηλώσεις της επικεφαλής ερευνήτριας:
Η Δρ. Tara Buck , ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, τονίζει τη σημασία της νέας θεραπείας:
«Η έλλειψη έρευνας σχετικά με τους παιδικούς εφιάλτες μας ώθησε να αναζητήσουμε μια λύση. Οι εφιάλτες δεν είναι απλώς ένα σύμπτωμα άλλης ψυχικής νόσου αλλά μια διαταραχή που απαιτεί άμεση παρέμβαση. Με αυτή τη θεραπεία, ελπίζουμε να προσφέρουμε στα παιδιά έναν καλύτερο ύπνο, βελτιώνοντας τη μεγαλύτερη ευεξία».
Προοπτικές και επόμενα βήματα:
• Η κλινική δοκιμή αποτελεί ορόσημο, ανοίγοντας τον δρόμο για εξειδικευμένες θεραπείες για εφιάλτες σε παιδιά.
• Η αναγνώριση των εφιαλτών ως ανεξάρτητης διαταραχής είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση τους στον κλινικό έλεγχο ρουτίνας.
Η έρευνα δείχνει ότι η στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών, μειώνοντας τα συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά τους.